Marime text: A A A
Print

Fobiile specifice

3.00 avg. rating (70% score) - 1 vote

Un loc nou, plimbarea pe mare cu o barca mai veche sau a merge cu un lift vechi poate sa ne faca pe fiecare dintre noi sa resimtim un disconfort sau chiar sa fim speriati. Am putea incerca evitarea lucrurilor care ne fac sa ne simtim inconfortabil, dar cei mai multi oameni, in general, reusesc sa faca fata micilor provocari. Spre deosebire de majoritatea oamenilor, persoanele cu fobii specifice, traiesc o anxietate intensa in confruntarea cu obiectul temerii lor, chiar daca stiu ca este o frica irationala si ca nu exista nici o amenintare sau un pericol real. Chiar daca frica nu pare sa aiba nici un sens, ei se simt neputinciosi in fata acesteia.

Cat de comuna este fobia specifica?

Fobiile sunt des intalnite in populatia generala. Conform clasificarii americane (DSM-5 American Psychiatric Asociation 2013), rata prevalentei in Europa si USA este de 7-9%, in timp ce in randul popoarelor asiatice si latino-americane este mai scazuta, de 2-4%. Fobia specifica este mai frecvent intalnita la femei. Unele fobii se dezvolta in copilarie, iar altele pot aparea ulterior, de obicei in adolescenta sau la maturitatea timpurie.

Care sunt simptomele specifice?

Persoanele cu fobie specifica prezinta temeri excesive si nerezonabile in prezenta sau in anticiparea unei situatii sau a unui obiect, animal etc. Ele resimt brusc o panica persistenta intr-o situatie care nu reprezinta o amenintare reala. Aceste persoane recunosc ca teama lor depaseste limitele normale. Reactia lor fobica este automata, incontrolabila si persistenta. Apar reactii fizice precum intensificarea batailor inimii (palpitatii), accelerarea respiratiei, tremor, transpiratii, agitatie, ameteala etc. Expunerea persoanei la stimulul fobic induce reactii anxioase care se pot transforma intr-un atac de panica. Astfel, persoana ajunge sa evite, sa fuga de aceste obiecte sau situatii, iar cand nu poate sa le evite, traieste un disconfort intens. Debutul starii de anxietate este de obicei brusc, si poate sa apara in situatii care anterior nu au provocat nici un disconfort sau anxietate.

Care sunt cele mai comune fobii?

Exista mai mult de 100 de fobii diferite, recunoscute de expertii internationali. Iata cateva tipuri:

Fobiile de animale si insecte: cele mai frecvente sunt arachnofobia (frica de paianjeni), cinofobia (frica de caini), si ofidiofobia (teama de serpi). Acestea se dezvoltă de multe ori din temeri normale din copilarie, dar pot fi si in legatura cu o experienta din trecut.

Fobii situationale – implica o frica de situatii specifice, cum ar fi de zbor, de a calatori intr-o masina sau cu transportul public, de a conduce, de a trece peste poduri sau prin tuneluri, de a fi intr-un loc inchis. Se estimeaza ca 10% din populatie evita zborul cu avionul datorita fobiilor.

Fobii de sange si de proceduri medicale – implică o frica de a fi ranit, de a vedea sange sau plagi, frica de proceduri medicale invazive, cum ar fi tratamentele stomatologice, testele de sange sau injectiile. O persoana cu hematofobie poate lesina cand vine in contact cu propriul sau sange sau a altei persoane.

Fobia de inaltime: persoanele cu aceasta fobie vor evita muntii, podurile, sau etajele superioare ale cladirilor. Simptomele includ vertij, ameteala si un sentiment coplesitor dat de imposibilitatea de a controla sau nevoia de a sari.

Alte fobii frecvent intalnite: teama de a cadea, frica de sunete puternice, de intuneric, de fulgere etc.

Care sunt cauzele?

Fobia specifica poate avea mai multe cauze. Unele teorii sugereaza ca oamenii dezvolta fobii fata de anumite obiecte, animale sau situatii care, in timpuri stravechi, erau considerate ca fiind periculoase. De exemplu, animalele, inaltimile si podurile erau primejdioase pentru stramosii nostri, aceste frici avand un rol adaptativ. Insa, in lumea moderna aceste frici nu-si mai au utilitatea. O alta explicatie se refera la procesele de invatare. Este vorba de a asocia o experienta neplacuta cu un anumit tip de situatii. De exemplu, a sta blocat in lift cateva ore poate conduce la claustrofobie (teama de spatii inchise). De asemenea, frica poate fi invatata prin model, prin preluarea fricii de la o alta persoana. De exemplu, daca un parinte are acrofobie (teama de inaltime), acest model poate fi preluat de copil, care invata si el sa-i fie frica de inaltimi.

Cum se trateaza fobia specifica?

Fobiile pot limita activitatea de zi cu zi, perturbeaza viata si contribuie la reducerea stimei de sine. Atunci cand fobia afecteaza viata cuiva, se impune tratamentul in vederea depasirii acelor frici. Nu exista dovezi care sa ateste eficienta tratamentului medicamentos in fobia specifica. Pentru fobii situationale care produc un disconfort intens (de exemplu, pentru teama de zbor sau de a circula cu un mijloc de transport maritim), se pot prescrie in mod ocazional sedative cu actiune scurta (benzodiazepine), inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei si antidepresive triciclice. Insa, acestea sunt doar niste solutii temporare.

In schimb, psihoterapia cognitiv-comportamentala da rezultate foarte bune in tratamentul fobiilor specifice. Acest tip de terapie isi propune sa ajute pacientii sa se expuna treptat la situatiile temute, pana cand situatia nu mai declanseaza raspunsul de frica. Pacientii sunt invatati sa-si identifice gandurile anxioase si sa le inlocuiasca cu ganduri mai realiste si adaptative. Insusirea unor tehnici de relaxare poate ajuta persoanele sa faca fata mai eficient stresului si reactiilor fizice legate de fobia respectiva.

 

Buroaga Ionela

Rosu Ionela – Psihoterapeut

3.00 avg. rating (70% score) - 1 vote