Marime text: A A A
Print

Anxietate – Date generale

3.89 avg. rating (78% score) - 9 votes

Date generale despre anxietate

Introducere

Anxietatea si depresia se asocieaza frecvent. In clinica, sindroamele anxios-depresive acopera cea mai mare parte dintre cazuri.

Uneori sindromul primar este de natura depresiva, iar anxietatea este un simptom asociat, dar prezenta sa are consecinte practice atat in privinta evolutiei cat si a tratametului. Se vorbeste in aceste cazuri de o depresie anxioasa.

In alte cazuri, simptomele anxioase si cele depresive coexista, au o intensitate redusa si nu justifica un diagnostic separat de depresie sau anxietate. Sunt cazuri frecvent intalnite in practica medicilor de familie, dar si in cabinetele de psihiatrie. Este vorba de tulburarea mixta anxioasa si depresiva.

O alta situatie este intalnita la pacientii cu tulburari de anxietate care dezvolta ulterior o depresie. Uneori simptomele anxioase sunt chiar mai evidente decat cele de depresie, putand conduce la intarzierea diagnosticului corect.

Studiile longitudinale au aratat ca persoanele care au prezentat anxietate semnificativa, netratata, au dezvoltat ulterior depresii.

 

Definitii

  • Anxietatea = răspunsul la o ameninţare necunoscută, o stare de asteptare a unui pericol iminent sau o incertitudine plina de teama a viitorului imediat
  • Frica = răspunsul la o ameninţare cunoscută, bine definită
  • Angoasa = anxietate (psihologica) + „echivalente somatice” sau simptome somatice (hipertensiune arteriala, palpitatii, transpiraţii, tremor etc.)
  • Anxietatea normala constituie un semnal de alarmă avand rol adaptativ in situatiile de stres

 

Comorbiditatea anxietate-depresie

Coexistenta anxietatii si depresiei este extrem de frecventa. Astfel, cam o treime dintre persoanele care prezinta anxietate generalizata sau tulburare de panica (atacuri de panica repetate) vor prezenta si o simptomatologie depresiva la un moment dat. Pe de alta parte aproximativ doua treimi dintre persoanele cu depresie intrunesc criteriile unei tulburari de anxietate.

Studiile au aratat ca intre 50 si 70% dintre persoanele care sufera de depresie au fost tratate si pentru anxietate, de-a lungul evolutiei afectiunii lor.

Riscul de a dezvolta un episod depresiv major este de 9 ori mai mare la persoanele care sufera sau au suferit de fobie simpla, de 11 ori mai mare la cei cu tulburare obsesiv complusiva, de 15 ori mai mare la cei cu agorafobie, de 19 ori mai mare la cei cu tulburare de panica.

Totodata existenta unui episod depresiv major in istoricul unei persoane cu atacuri de panica, reprezinta un factor de evolutie nefavorabila a tulburarii de panica.

Peste 40% dintre persoanele care suferit un episod depresiv vor prezenta tulburari de anxietate si 25% dintre persoanele cu anxietate vor prezenta cel putin un episod depresiv. O cincime (20%) dintre persoanele deprimate au prezentat atacuri de panica.

Studiile efectuate in randul persoanelor care sunt consultate in cabinetul medicului de familie arata ca in aproximativ 70% din cazuri depresia se asociaza cu axietatea. De remarcat ca agravarea depresiei antreneaza si accentuarea simptomatologiei anxioase si viceversa.

Comorbiditatea anxietate- depresie are un impact negativ asupra

  • gravitatii afectiunii persoanelor in cauza,
  • evolutiei afectiunilor,
  • adaptarii sociale,
  • raspunsului la tratament.

 

Comorbiditatea dintre tulburarile de anxietate si alcool

Anxietatea este corelata cu un consum abuziv de alcool sau chiar cu dependenta de alcool. Consumul abuziv de alcool poate fi trait ca anxiolitic, actionand pe simptomele anxioase preexistente. Pe de alta parte, consunsumul excesiv de alcool poate conduce la aparitia unor tulburari de anxietate sau la depresie.

Aproximativ 25% dintre persoanele care solicita consultatii pentru tulburarile anxioase sunt persoane cu un consum excesiv de alcool. Dintre acestia, 7-18% prezinta atacuri de panica.

 

Tulburarile de anxietate si riscul de suicid

Tulburarile de anxietate constituie un factor de risc pentru suicid si in special atunci cand se asociaza cu depresia. Riscul cel mai mare este intalnit la persoanele care prezinta tulburare de panica.

 

Prevalenţa:

  • Femei – 30,5%
  • Barbati – 19,2%
3.89 avg. rating (78% score) - 9 votes