Momentul în care primul copil se naște, este considerat ca fiind cel mai important moment al vieții. Dar, dacă sunteți mamă, acest eveniment s-ar putea să vina și cu bătăi de cap. Nu ne referim doar la sindromul postpartum, dar și la PTSD – tulburarea de stres post-traumatic.

În multe cazuri, după naștere, pot să apară simptomele tulburării de stres post-traumatic. La o treime dintre mămici, aceste simptome sunt asemănătoare celor prezente în cazul unui război sau unor atacuri teroriste. În sprijinul acestei afirmații, cercetătorii de la Universitatea din Tel Aviv, Israel susțin că nașterea este o potențială sursă de stres post-traumatic (PTSD).   

Acest tip de stres implică simptome ce cuprind rememorarea travaliului, reacții fizice precum palpitațiile, evitarea discuțiilor despre acest subiect sau refuzul de a avea și alți copii. În mod normal, PTSD este rezultatul confruntării directe sau indirecte cu pericole ce implică moartea sau vătămări grave. Mai mult decât atât, tulburarea poate induce tinerelor mămici sentimente de teamă și nesiguranță care, în anumite cazuri, pot persista toată viața dacă nu sunt tratate corespunzător.

Atunci când o persoană îndură o traumă, mintea ei intră într-o stare neobișnuită de hiper-excitație și fight or flight (luptă sau fugi). Partea creierului care ajută în mod normal la păstrarea amintirilor devine hiper-responsivă, ducând la un sentiment exagerat de frică. Iar când un anumit obiect, eveniment sau persoană îi aduce aminte persoanei suferinde de experiența ei traumatică, atunci acele amintiri devin neobișnuit de terifiante.

Chiar dacă există suficiente informații în legătură cu PTSD-ul care apare veteranilor de război, doctorii de abia au început să se documenteze în legătură cu tulburarea post-traumatică care apare după naștere – cercetările au început în anul 2006.

Care sunt cauzele?

Cauzele tulburarii post-traumatice care apare dupa nastere

Nimeni nu știe care sunt cauzele, în mod concret, dar studiul a adus noi informații care îi ajută pe cercetători și specialiști să descopere rădăcina problemei.

Studiul a constat în intervievarea după naștere a 89 de femei, din care 80% născuseră fără a folosi nici un mijloc de a combate durerea. Rezultatele studiului, care au fost publicate și în Israel Medical Association Journal, au indicat faptul că:

  • 3,4% dintre femei prezentau PTSD în formă completă
  • 7,8% în formă aproape completă
  • 25,9% au prezentat simptome semnificative timp de cel puțin o lună după naștere.

Participantele studiului au declarat că principale cauze ale stării de stres au fost durerea intensă, teama pentru complicații grave ale lor sau ale copiilor și chiar faptul că au stat dezbrăcate atât de mult timp, în cursul travaliului. În concluzie, asociația Birth Trauma din Marea Britanie consideră că aproximativ 10.000 de femei dezvoltă, după naştere, PTSD în formă completă și alte 200.000 pot prezenta unele dintre simptomele tulburării – care dacă nu sunt tratate corespunzător, pot persista toată viața și avea urmări grave.

Se poate trata?

Tulburarea post-traumatica care apare dupa nastere se poate trata

Tulburarea post-traumatica postpartum se poate trata, de obicei, în același mod în care se tratează PTSD-ul veteranilor – prin terapie, grupuri de suport emoțional și medicamentație. Unele femei au decis să cupleze aceste forme de vindecare cu alte metode alternative de tratament:

  • Prin ținerea unui jurnal
  • Tratament centralizat pe artă
  • Creație muzicala
  • Dans

Cam orice implică exprimarea unei persoane într-un mod artistic.

Citește mai mult despre tulburarea post-traumatică și cere ajutor specializat când ai nevoie!

Articol redactat de Mihai Bran, Medic Psihiatru si Psihoterapeut.

Uneori depresia sau tulburările de anxietate pot trece neobservate. Nu aștepta prea mult. Testează-te acum!
*Scala HADS este un instrument de screening validat științific.