Când vorbim despre tulburarea anxioasă generalizată ne referim la o îngrijorare şi anxietate excesivă, în majoritatea zilelor, timp de minim 6 luni, legat de evenimente şi activităţi uzuale: mersul la școală sau muncă, socializat cu prietenii, întalniri familiale și discutat cu persoane străine.

Persoana poate cu greu să-şi controleze îngrijorarea, anxietatea fiind asociată cu: nelinişte, tensiune, fatigabilitate, tulburări de concentrare, iritabilitate, tulburări de somn și hipertonie musculară, printre altele.

Această anxietate persistentă este aproape zilnică, de-a lungul a mai multor luni. Persoana traiește într-o anticipare negativă: se asteaptă la nenorociri, se simte la limita puterilor și are probleme de concentrare.

Pacienții care au fost diagnosticați cu tulburare anxioasă generalizată spun ca au anxietate din totdeauna. Acest lucru face și mai greu diagnosticarea persoanelor respective pentru că percepția nu este de o problemă care trebuie rezolvată prin a merge la un specialist, ci mai mult ca o slăbiciune de caracter.

Gândirea negativă un rău principal

Gândirea negativă un rău principal

Gândirea negativă este predominantă ceea ce duce la tratarea comunicării cu alte persoane o adevărată epopee tragică. Persoanele au tendința de a interpreta comunicarea ca fiind extrem de negativă, mai ales când informațiile comunicate sunt expuse într-un mod ambigu. La fel, convingerea este că totul va ieși în defavoarea lor.

Pacienții care suferă de tulburarea anxioasă generalizată își fac griji care sunt foarte greu de controlat – dacă nu chiar imposibile. Există o decizie și un țel de a se schimba, de a nu mai se concentra pe aceste gânduri și trăiri percepute greșit, dar, din păcate, acest tratament auto-indus nu ține mult. Strategia pică pentru că efortul este mult prea mare comparativ cu ce primesc înapoi, iar așteptările sunt prost organizate.

Tesiunea musculară, durerea de cap, precum și tesiunile interioare sunt foarte frecvente. Acestea sunt foarte costisitoare pentru că se crează un cerc vicios – din cauza tulburării, persoana nu se poate odihni corespunzător pe timpul nopții, cea ce duce la o stare de tensiune în timpul zilei, lipsa de somn crescând nivelul de iritabilitate.

Pacientul trebuie să aibă încredere în tratament

Dispariția simptomelor poate dura destul de mult – de la caz la caz, dar în principiu poate dura până la 6 săptămâni. Important este ca pacientul să nu-și piardă încrederea și să continuie.

Medicația folosită pentru această tulburare este, de obicei, cea antidepresivă, iar benzodiazepinele, care pot fi recomandate și foarte folositoare la începutul procesului terapeutic, pot crea o creștere ușoară a anxietății.

Este foarte important ca pacientul să-și facă așteptări menajabile de la bun început și să nu-și creeze fantezii utopice în care tulburarea este tratată foarte ușor în decursul unei perioade foarte scurte.

Articol redactat de Mihai Bran, Medic Psihiatru si Psihoterapeut.

Uneori depresia sau tulburările de anxietate pot trece neobservate. Nu aștepta prea mult. Testează-te acum!
*Scala HADS este un instrument de screening validat științific.