Disfuncțiile sexuale sunt, în general, dificil de tratat. În principiu, dacă o disfuncție sexuală este secundară unei alte tulburări psihice, tratamentul afecțiunii primare conduce la ameliorarea sau remisiunea disfuncției sexuale. Dacă disfuncția sexuală este psihogena, medicația are eficiență limitată. Se pare că aici psihoterapia, indiferent de curent, are mai mult succes, iar combinarea psihoterapiei cu farmacoterapia ar aduce rezultate foarte bune.   

Din punct de vedere terapeutic, medicul poate interveni în patru mari domenii terapeutice:

 • Medicamentos
 • Mecanic
 • Chirurgical
 • Psihoterapeutic

Tratamentul medicamentos

Mai multe molecule, a căror eficiența terapeutică a fost dovedită empiric sau prin studii clinice stau la dispoziția medicului psihiatru.

Pentru disfuncția erectilă de cauză neurogenă, arterială, venoasă, psihogena sau mixtă se administrează un anumit tip de medicație.

Inhibitorii de 5-fosfodiesterază

Cel mai cunoscut reprezentant este sildenafil și se administrează oral.  

Acesta are ca efect creșterea cantității de oxid nitric (NO) cu efect vasodilatator, care crește fluxul sanguin penian. Efectul vasodilatator apare după aproximativ 1 oră de la administrare și durează aproximativ 4 ore. La femei crește lubrefierea vaginală. Medicamentul este ineficient la pacienții cu afecțiuni neurologice, diabet zaharat și neuropatie diabetică sau la cei la care s-a intervenit chirurgical pentru afecțiuni prostatice. La aceștia medicamentul este eficient doar în aproximativ 50% din cazuri.  

Efectele secundare constau în cefalee, eritem facial sau generalizat și dispepsie. Este contraindicată asocierea citratului de sildenafil cu nitrați, în tratamentul afecțiunilor cardiovasculare. Din aceeași clasă terapeutică se mai pot administra: vardenafil hidroclorid sau tadalafil.

Fentolamina

Se administrează oral. Această diminuează tonusul simpatic, relaxează musculatura netedă și crește fluxul sanguin penian. Are ca efecte secundare hipotensiunea arterială, vertijul și tahicardia compensatorie, secundară hipotensiunii arteriale.

Apomorfina

Se administrează oral.  Produce vasodilatație cu creșterea fluxului sanguin penian. Are că efecte secundare grețuri și vărsături.

Alprostadil (prostaglandina E1 – PGE1)

Se administrează injectabil local sau sub formă de supozitoare uretrale. Prostaglandina E1 are efect vasodilatator local, cu creșterea fluxului sanguin penian. Efectul apare după 2-3 minute de la injectare sau inserare intrauretrală și durează maxim 1 oră, fără a necesita stimulare. Efectele secundare constau în: priapism, modificarea nepatologica a testelor hepatice, senzația de usturime peniană, scleroza vaselor mici peniene.

Tratament pentru alte tipuri de disfuncții sexuale

Tratament pentru alte tipuri de disfuncții sexuale

Pentru alte tipuri de disfuncții sexuale se poate recurge la medicamentele de mai jos:

 • Inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei (fluoxetina, fluvoxamina, escitalopram, citalopram, paroxetina sertralina)

Acestea se administrează oral. Unul dintre efectele secundare benefice, rezultat în urmă administrării acestor molecule este ejacularea întârziată, motiv pentru care se pot administra în special în cazuri de ejaculare precoce. Dapoxetina este tot un inhibitor selectiv al recaptarii serotoninei cu durată scurtă de acțiune, care a dovedit o eficientă superioară în tratamentul ejaculării precoce.

 • Trazodona

Se administrează oral. Este un antidepresiv atipic, antagonist al receptorilor serotoninergici de tip 5-HT2A și inhibitor al recaptării serotoninei. Unul dintre efectele secundare ale acestei molecule este priapismul ceea ce o indică și în tratamentul disfuncției erectile.

 • Bupropion

Se administrează oral. Este un inhibitor al recaptarii de noradrenalină și dopamină. Prin creșterea concentrației de dopamină în fantă sinaptică poate conduce la creșterea libidoului.

 • Hormoni androgeni

Se administrează predominant oral. Sunt indicați pentru pacienții cu concentrații scăzute de testosteron, al căror apetit sexual este diminuat sau absent. Efectele secundare constau în fenomene de virilizare în cazul administrării la femei, respectiv în hipertrofie prostatică și creșterea valorilor tensionale, atunci când sunt administrați la bărbați.

 • Hormoni estrogeni

Se administrează sub formă de tablete vaginale. Ameliorează lubrefierea vaginala la femeile cu vaginită atrofică.

Tratament mecanic și chirurgical

La cel mecanic, se poate recurge la pompă cu vacuum (Vacuum Pump) sau/și la aplicarea unui inel la baza penisului pentru a îmbunătăți retenția sanguină peniană. EROS este un dispozitiv asemănător care se aplică pe clitoris.

La ce chirurgical, se poate recurge la protezare peniană pentru realizarea unei erecții permanente sau după dorință ori la by-pass arterial, în cazul ateromatozei arterei peniene (cu ramurile dorsală și profundă).

Tratament psihoterapeutic

Tratament psihoterapeutic

Terapie sexuală de cuplu

Când una dintre persoane este disfuncțională trebuie tratat cuplul. Problema sexuală reflectă de multe ori existența altor dizarmonii și neînțelegeri și, ca atare, va fi abordată întreaga relație de cuplu. Este recomandabil să existe doi psihoterapeuți (femeie și bărbat). Sunt discutate problemele psihologice și fiziologice ale activității sexuale.

Terapeuții trebuie să aibă o atitudine educativă și să sugereze activități sexuale specifice pe care cuplul să le încerce acasă :

 • Sunt interzise alte jocuri sexuale în afara celor recomandate;
 • Inițial actul sexual este interzis și se pune accentul pe a oferi sau primi plăcere, prin atingere, văz, auz, miros și prin comunicare non-verbală;
 • Partenerii sunt sfătuiți să-și folosească fanteziile pentru a-și distrage atenția de la gândurile și temerile referitoare la performanța sexuală;
 • Dacă unul dintre parteneri devine excitat în timpul exercițiilor, celălalt partener este sfătuit să îl stimuleze manual sau oral pentru a obține orgasmul;
 • Partenerii sunt sfătuiți să încerce diverse poziții sexuale fără a termina neapărat actul sexual;
 • Sunt sugerate diverse modalități de stimulare înainte de a trece la actul sexual;
 • Se încearcă restabilirea comunicării intime în cuplu;
 • După fiecare perioadă de exerciții sunt discutate problemele și satisfacțiile sexuale sau de altă natură;
 • Eficiența terapiei sexuale de cuplu este maximă atunci când disfuncția sexuală nu se asociază cu o altă tulburare psihică.

Hipnoza

Tehnicile hipnotice presupun focalizarea pe situația anxiogena, atunci când aceasta a generat disfuncția sexuală. Prin hipnoză se urmărește dezvoltarea unor noi modalități de a aborda situația anxiogena, cum ar fi tehnicile de relaxare, utile înaintea consumării actului sexual. Hipnoza este uneori folosită pentru a accelera și augmenta efectele intervențiilor psihoterapeutice.

Psihoterapia cognitiv-comportamentală

Se pornește de la premiza că disfuncția sexuală este un comportament maladaptativ învățat, care-i face pe pacienți să se teamă de interacțiunile sexuale. Se urmărește desensibilizarea sistematică în raport cu teama de interacțiunile sexuale. Un alt obiectiv al psihoterapiei cognitiv-comportamentale îl constituie învățarea asertivității, adică exprimarea nevoilor sexuale direct, fără teamă. Se poate recurge și la exerciții sexuale (menționate anterior).

Terapia de grup

Această oferă suport psihologic în urmă constatării că și alte persoane au aceleași probleme. În grup se discută probleme psihologice sau interpersonale. Se poate face și educație sexuală. Grupurile sunt, preferabil, alcătuite din persoane de același sex sau/și din persoane cu aceeași disfuncție sexuală.

Terapie sexuală de orientare psihodinamică sau analitică

Una dintre cele mai eficiente metode de tratament este folosirea terapiei sexuale combinată cu terapia psihodinamică sau analitică. Metodă combinată dă rezultate bune la pacienții care au și o tulburare mentală asociată disfuncției sexuale. Asocierea tratamentului medicamentos poate crește eficiența terapeutică.

 

Articol redactat de Siegfried Cristofor, Medic Psihiatru.

Uneori depresia sau tulburările de anxietate pot trece neobservate. Nu aștepta prea mult. Testează-te acum!
*Scala HADS este un instrument de screening validat științific.