Pe lângă un antidepresiv, se pot recomanda și alte tratamente care să contribuie la ameliorarea stării persoanei cu depresie. Aceste tratamente sunt utile și uneori chiar necesare până când tratamentul antidepresiv intră în acțiune.

Principalele tratamente sunt bazate pe anxiolitice și hipnotice, dar unul dintre cele mai recunoscute și utilizate tratamente alternative este extractul de sunătoare.  

Anxioliticele sunt medicamente care scad anxietatea (teama, încordarea) și iritabilitatea, frecvent întâlnite la persoanele cu depresie. Majoritatea anxioliticelor sunt din clasa benzodiazepinelor (bromazepam, clonazepam, alprazolam, lorazepam). Tratamentele cu anxiolitice benzodiazepinice sunt recomandate pe o perioadă relativ scurtă de timp – nu mai mare de una sau două luni.

Antipsihoticele și timostabilizatoarele

În cazul depresiilor severe, se pot recomanda și antipsihotice – medicamente care se adresează simptomelor de severitate, atunci când persoana în cauză își pierde contactul cu realitatea.

Dacă episoadele depresive sunt foarte frecvente (de exemplu patru episoade pe an) sau sunt rezistente la tratamentul antidepresiv, se pot asocia și medicamente stabilizatoare ale dispoziției (timostabilizatoare).

Electroconvulsoterapia

Electroconvulsoterapia

Această metodă are indicații restrânse și precise. Se recomandă în:

  • episoadele depresive severe cu risc mare de suicid
  • când pacientul se pune în pericol refuzând să se alimenteze
  • în cazurile rezistente la tratamentul antidepresiv
  • atunci când tratamentul antidepresiv este contraindicat

Există destul de puţine contraindicaţii pentru ECT: tumori intracraniene, infarct miocardic recent, hipertensiune arterială severă necontrolată. Principalele efecte secundare sunt:

  • alterări tranzitorii ale memoriei
  • aritmii cardiace
  • stare apneică prelungită

Există şi un risc de deces, care în funcţie de studii se situează între: 1/1000 – 1/10.000 de aplicaţii. Persoanele cărora li se propune ECT trebuie să fie corect informate şi evaluate din punct de vedere medical, pentru a exclude situaţiile în care acest tratament este contraindicat.

În general se recomandă 3 şedinţe de ECT pe săptămână şi un total de aproximnativ 6-12 şedinţe de ECT. În timpul aplicării ECT pacientul este monitorizat în permanenţă.

ECT nu este un tratament de întreţinere. Această metodă de tratament este foarte eficace (77-90% din cazurile de depresie majoră), este relativ inofensiv şi are un efect imediat. După ameliorarea depresiei se va trece la un alt tip de abordare terapeutică.

Articol redactat de Mihai Bran, Medic Psihiatru si Psihoterapeut.

Uneori depresia sau tulburările de anxietate pot trece neobservate. Nu aștepta prea mult. Testează-te acum!
*Scala HADS este un instrument de screening validat științific.