Marime text: A A A
Print

Psihoterapia

3.80 avg. rating (76% score) - 25 votes

Depresia poate fi abordată psihoterapeutic prin numeroase metode. În principal depresia se poate trata prin terapii de scurtă durată, cum sunt: terapia cognitiva, terapia interpersonală, terapia comportamentală. În funcţie de tipul depresiei şi de profilul persoanei cu depresie se pot recomanda şi terapii de orientare psihanalitică, terapii familiale precum şi alte tipuri.

Eficacitatea psihoterapiei în depresie este larg recunoscută. Psihoterapia contribuie atât la îmbunătăţirea calităţii vieţii pacienţilor cât şi la reducerea costurilor totale legate de tratament prin scăderea numărului de episoade. Psihoterapia ca singură metodă de tratament reprezintă o strategie importantă, aplicată la un grup relativ mic de pacienţi cu depresie uşoară şi moderată.

Ea este o abordare esenţială pentru pacienţii care nu pot lua medicamente.

Combinarea psihoterapiei cu medicaţia antidepresivă s-a dovedit a avea rezultate superioare fiecărei abordări luate separat. Psihoterapia augmentează efectul medicaţiei antidepresive şi reprezintă un factor care duce la creşterea complianţei la tratament.

Psihoterapia nu este doar eficientă în depresie ci poate reduce costurile prin ameliorarea invalidităţii asociate depresiei

Terapia cognitiv-comportamentală a fost cea mai studiată şi s-a dovedit a fi cea mai eficientă în depresie. Este o metodă structurată şi constă în general din 12-16 şedinţe.

3.80 avg. rating (76% score) - 25 votes