Mulți factori diferiți se întâlnesc pentru a determina cât de repede și eficient se vindecă de răni organismul. Procesul de vindecare a rănilor se bazează în mare măsură pe starea fizică a persoanei – de exemplu, pentru diabetici, fumători și persoanele cu afecțiuni imunologice recuperarea este mai dificilă. Dar, des ignorat, este și elementul psihologic – stresul este printre cele mai frecvente reacții naturale și poate avea afecte dăunătoare asupra vindecării.

Unele persoane reacționează greșit la factorii de stres de zi cu zi, care nu pun în pericol viața sau bunăstarea respectivei persoane, cum ar fi deadline-urile și blocajele în trafic. Acești factori cauzează anxietate continuă care se poate croniciza. Potrivit Asociației Americane de Psihologie, acest lucru poate duce la

În plus, stresul cronic poate provoca hipertensiune arterială, care poate, la rândul său, să provoace probleme cardiovasculare, cum ar fi accidentul vascular cerebral și infarctul miocardic.

Cercetătorii de la Colegiul Regal din Londra susțin că starea de anxietate poate întârzia vindecarea rănilor și chiar poate încetini recuperarea în timpul bolii. Altfel spus, persoanele anxioase au nevoie de un timp de două ori mai mare de recuperare când vine vorba de o boală sau de răni – față de persoanele optimiste și senine. Pentru a testa acest fenomen, cercetătorii au recurs la măsurarea nivelului hormonilor de stres la 25 de voluntari cărora li s-au făcut mici zgârieturi pe braț.

A fost constatat faptul că vindecarea rănilor (care a fost măsurată cu ajutorul ultrasunetelor) a avut loc mai rapid în cazul în care nivelul hormonilor de stres era mai mic și voluntarii erau mai optimiști.

Într-un alt experiment asemănător, voluntarii au fost împărțiți în două grupuri, cerându-li-se voluntarilor aparținând unuia dintre grupuri să-și scrie neliniștile și temerile, iar celor aparținând celuilalt grup să-și scrie pe o foaie managementul timpului. S-a descoperit că voluntarii din primul grup, care a trebuit să-și scrie frământările au avut un nivel de stres mai mic. Astfel, dovedind-se că povestirea neliniștilor unei alte persoane, în cazul acesta către foaia pe care a trebuit să le scrie, ajută oamenii să se elibereze de stres, scăzând astfel și nivelul hormonilor care îi indică prezența.     

Recuperarea este dificilă dacă ești stresat

Recuperarea este dificila daca esti stresat

O echipă de cercetători de la Universitatea din Ohio a ajuns la un rezultat mult mai exact. Aceștia au descoperit că stresul cauzat de o dispută de o jumătate de oră cu partenerul întârzie vindecarea rănilor cu o zi. Astfel, în spitale este nevoie să fie creată o atmosferă lipsită de stres, în special pentru pacienții care urmează să fie operați, pentru a-i ajuta să se recupereze mai repede. Cercetătorul Jan Kiecolt-Glaser, membru al echipei Universității din Ohio a declarat cu privire la acest fenomen “Vindecarea rănilor este un proces destul de important și sensibil. Aceste descoperiri sunt interesante și ilustrează controlul pe care îl are mintea asupra corpului,”.  

Articol redactat de Mihai Bran, Medic Psihiatru si Psihoterapeut.

Uneori depresia sau tulburările de anxietate pot trece neobservate. Nu aștepta prea mult. Testează-te acum!
*Scala HADS este un instrument de screening validat științific.