Un studiu întreprins de profesori de la Universitățile din California, Pennsylvania (SUA) și Navarra (Spania), a ajutat la descoperirea faptului că o încredere sporită în sine, uneori chiar nejustificată, ajută oamenii să evolueze la statuturi sociale superioare. Cu alte cuvinte, persoanele care au părerea despre ele că sunt mai bune decât ceilalți, ating statuturi sociale superioare, iar pe cealaltă parte, tentația succesului stimulează încrederea în propriile calități.  

După cum bine știm, statutul social implică respectul și prestigiul de care se bucură un individ în grupurile din care face parte. Dacă respectivul individ are o încredere sporită în sine, atunci se bucură și de ascultarea și admirația celor din jur și are mai multă putere de a influența grupul.

Modestie sau aroganță?

Modestie sau aroganta, cand vine vorba de stima de sine

Profesorul Cameron Anderson de la Universitatea din California susține că acest fenomen explică de ce supra-evaluarea propriei persoane este atât de frecventă și de ce în anumite colectivități persoanele incompetente, dar foarte sigure pe ele sunt promovate în dezavantajul colegilor lor care sunt mai competenți, dar modești.  

Astfel, încrederea în sine poate fi asociată atât cu anumite calități reale, dar de cele mai multe ori este asociată tocmai cu lipsa de competențe reale și privită cu anumite rezerve. Unul dintre experimentele care au demonstrat acest lucru a constat în încredințarea a 242 de studenți cu sarcina de a bifa dintr-o listă cu nume de personalități, cărți, filme pe cele de care au auzit. Pe lângă nume reale de cărți, personalități și filme, experimentatorii au introdus și nume inventate, iar studenții care au bifat cel mai mare număr din acestea au fost catalogați ca având o încredere sporită în sine, deoarece alegerile lor se bazau pe credința personală că sunt mai culți decât erau de fapt.

Ulterior, un alt chestionar din cadrul studiului a relevat despre aceștia că au statutul social cel mai înalt în grup, erau cei mai îndrăgiți, iar cei din jur nu-i vedeau ca pe niște persoane cu o încredere foarte mare în ei, ci ca pe niște persoane grozave. Profesorul Anderson a concluzionat că tendința naturală spre auto-aprecierea exagerată e greu de combătut, dar îi îndeamnă pe oameni să caute competențe reale ale unei persoane, în loc să o supraestimeze prin prisma încrederii exagerate în sine a acesteia.

Dar, depresia nu iartă pe nimeni

Depresia nu iarta pe nimeni

Chiar dacă o persoană pare să aibă o stimă de sine excelentă și pare ca fiind un om cu toate lucrurile puse la punct, episodul depresiv poate să-și facă loc fără ca cei din jur (și nici persoana în cauză) să-și dea seama.

Nu trebuie să ne rușinăm și izolăm în momentele când avem stări depresive. Să ceri ajutor când ai o problemă pe care nu o poți rezolvă singur este ceva uman și nimeni nu te va critica sau judeca.  

Alege calea vindecării și nu a izolării – alege tratamentul terapeutic.

Articol redactat de Mihai Bran, Medic Psihiatru si Psihoterapeut.

Uneori depresia sau tulburările de anxietate pot trece neobservate. Nu aștepta prea mult. Testează-te acum!
*Scala HADS este un instrument de screening validat științific.