Marime text: A A A
Print

Tratamentul disfunctiilor sexuale

5.00 avg. rating (93% score) - 2 votes

Disfunctiile sexuale sunt, in general, dificil de tratat. In principiu, daca o disfunctie sexuala este secundara unei alte tulburari psihice, tratamentul afectiunii primare conduce la ameliorarea sau remisiunea disfunctiei sexuale. Daca disfunctia sexuala este psihogena, medicatia are eficienta limitata. Se pare ca aici psihoterapia, indiferent de curent, are mai mult succes, iar combinarea psihoterapiei cu farmacoterapia ar aduce rezultate foarte bune.

Din puct de vedere terapeutic, medicul poate interveni in patru mari domenii terapeutice:

 • Medicamentos;
 • Mecanic;
 • Chirurgical;
 • Psihoterapeutic.

 

1.Tratamentul medicamentos

Mai multe molecule, a caror eficienta terapeutica a fost dovedita empiric sau prin studii clinice stau la dispozitia medicului psihiatru.

Pentru disfunctia erectila de cauza neurogena, arteriala, venoasa, psihogena sau mixta se administreaza medicatia de mai jos:

 • Inhibitorii de 5-fosfodiesteraza (cel mai cunoscut reprezentant: sildenafil)

Se administreaza oral. Acesta are ca efect cresterea cantitatii de oxid nitric (NO) cu efect vasodilatator, care creste fluxul sanguin penian. Efectul vasodilatator apare dupa aproximativ 1 ora de la administrare si dureaza aproximativ 4 ore. La femei creste lubrefierea vaginala. Medicamentul este ineficient la pacientii cu afectiuni neurologice, diabet zaharat si neuropatie diabetica sau la cei la care s-a intervenit chirurgical pentru afectiuni prostatice. La acestia medicamentul este eficient doar in aproximativ 50% din cazuri. Efectele secundare constau in cefalee, eritem facial sau generalizat si dispepsie. Este contraindicata asocierea citratului de sildenafil cu nitrati, in tratamentul afectiunilor cardiovasculare. Din aceeasi clasa terapeutica se mai pot administra: vardenafil hidroclorid sau tadalafil.

 • Fentolamina

Se administreaza oral. Aceasta diminueaza tonusul simpatic, relaxeaza musculatura neteda si creste fluxul sanguin penian. Are ca efecte secundare hipotensiunea arteriala, vertijul si tahicardia compensatorie, secundara hipotensiunii arteriale.

 • Apomorfina

Se administreaza oral.  Produce vasodilatatie cu cresterea fluxului sanguin penian. Are ca efecte secundare greturi si varsaturi.

 • Alprostadil (prostaglandina E1 – PGE1)

Se administreaza injectabil local sau sub forma de supozitoare uretrale. Prostaglandina E1 are efect vasodilatator local, cu cresterea fluxului sanguin penian. Efectul apare dupa 2-3 minute de la injectare sau inserare intrauretrala si dureaza maxim 1 ora, fara a necesita stimulare. Efectele secundare constau in: priapism, modificarea nepatologica a testelor hepatice, senzatia de usturime peniana, scleroza vaselor mici peniene.

Pentru alte tipuri de disfunctii sexuale se poate recurge la medicamentele de mai jos:

 • Inhibitorii selectivi ai recaptarii serotoninei (fluoxetina, fluvoxamina, escitalopram, citalopram, paroxetina sertralina)

Se administreaza oral. Unul dintre efectele secundare benefice, rezultat in urma administrarii acestor molecule este ejacularea intarziata, motiv pentru care se pot administra in special in cazuri de ejaculare precoce. Dapoxetina este tot un inhibitor selectiv al recaptarii serotoninei cu durata scurta de actiune, care a dovedit o eficienta superioara in tratamentul ejacularii precoce.

 • Trazodona

Se administreaza oral. Este un antidepresiv atipic, antagonist al receptorilor serotoninergici de tip 5-HT2A si inhibitor al recaptarii serotoninei. Unul dintre efectele secundare ale acestei molecule este priapismul ceea ce o indica si in tratamentul disfunctiei erectile.

 • Bupropion

Se administreaza oral. Este un inhibitor al recaptarii de noradrenalina si dopamina. Prin cresterea concentratiei de dopamina in fanta sinaptica poate conduce la cresterea libidoului.

 • Hormoni androgeni

Se administreaza predominant oral. Sunt indicati pentru pacientii cu concentratii scazute de testosteron, al caror apetit sexual este diminuat sau absent. Efectele secundare constau in fenomene de virilizare in cazul administrarii la femei, respectiv in hipertrofie prostatica si cresterea valorilor tensionale, atunci cand sunt administrati la barbati.

 • Hormoni estrogeni

Se administreaza sub forma de tablete vaginale. Amelioreaza lubrefierea vaginala la femeile cu vaginita atrofica.

 

2.Tratament mecanic

Se poate recurge la pompa cu vacuum (Vacuum Pump) sau/si la aplicarea unui inel la baza penisului pentru a imbunatati retentia sanguina peniana. EROS este un dispozitiv asemanator care se aplica pe clitoris.

 

3.Tratament chirurgical

Se poate recurge la protezare peniana pentru realizarea unei erectii permanente sau dupa dorinta ori la by-pass arterial, in cazul ateromatozei arterei peniene (cu ramurile dorsala si profunda).

 

4.Psihoterapie

 1. Terapie sexuala de cuplu

Cand una dintre persoane este disfunctionala trebuie tratat cuplul. Problema sexuala reflecta de multe ori existenta altor dizarmonii si neintelegeri si, ca atare, va fi abordata intreaga relatie de cuplu. Este recomandabil sa existe doi psihoterapeuti (femeie si barbat). Sunt discutate problemele psihologice si fiziologice ale activitatii sexuale.

Terapeutii trebuie sa aiba o atitudine educativa si sa sugereze activitati sexuale specifice pe care cuplul sa le incerce acasa:

 • Sunt interzise alte jocuri sexuale in afara celor recomandate;
 • Initial actul sexual este interzis si se pune accentul pe a oferi sau primi placere, prin atingere, vaz, auz, miros si prin comunicare non-verbala;
 • Partenerii sunt sfatuiti sa-si foloseasca fanteziile pentru a-si distrage atentia de la gandurile si temerile referitoare la performanta sexuala;
 • Daca unul dintre parteneri devine excitat in timpul exercitiilor, celalalt partener este sfatuit sa il stimuleze manual sau oral pentru a obtine orgasmul;
 • Partenerii sunt sfatuiti sa incerce diverse pozitii sexuale fara a termina neaparat actul sexual;
 • Sunt sugerate diverse modalitati de stimulare inainte de a trece la actul sexual;
 • Se incearca restabilirea comunicarii intime in cuplu;
 • Dupa fiecare perioada de exercitii sunt discutate problemele si satisfactiile sexuale sau de alta natura;
 • Eficienta terapiei sexuale de cuplu este maxima atunci cand disfunctia sexuala nu se asociaza cu o alta tulburare psihica.
 1. Hipnoza

Tehnicile hipnotice presupun focalizarea pe situatia anxiogena, atunci cand aceasta a generat disfunctia sexuala. Prin hipnoza se urmareste dezvoltarea unor noi modalitati de a aborda situatia anxiogena, cum ar fi tehnicile de relaxare, utile inaintea consumarii actului sexual. Hipnoza este uneori folosita pentru a accelera si augmenta efectele interventiilor psihoterapeutice.

 1. Psihoterapia cognitiv-comportamentala

Se porneste de la premiza ca disfunctia sexuala este un comportament maladaptativ invatat, care-i face pe pacienti sa se teama de interactiunile sexuale. Se urmareste desensibilizarea sistematica in raport cu teama de interactiunile sexuale. Un alt obiectiv al psihoterapiei cognitiv-comportamentale il constituie invatarea asertivitatii, adica exprimarea nevoilor sexuale direct, fara teama. Se poate recurge si la exercitii sexuale (mentionate anterior).

 1. Terapia de grup

Aceasta ofera suport psihologic in urma constatarii ca si alte persoane au aceleasi probleme. In grup se discuta probleme psihologice sau interpersonale. Se poate face si educatie sexuala. Grupurile sunt, preferabil, alcatuite din persoane de acelasi sex sau/si din persoane cu aceeasi disfunctie sexuala.

 1. Terapie sexuala de orientare psihodinamica sau analitica

Una dintre cele mai eficiente metode de tratament este folosirea terapiei sexuale combinata cu terapia psihodinamica sau analitica. Metoda combinata da rezultate bune la pacientii care au si o tulburare mentala asociata disfunctiei sexuale. Asocierea tratamentului medicamentos poate creste eficienta terapeutica.

 

Dr. Siegfried Cristofor

Dr. Siegfried Cristofor – Medic rezident psihiatru – Spitalul Clinic de Psihiatrie “Al. Obregia” Bucuresti

 

 

5.00 avg. rating (93% score) - 2 votes