Marime text: A A A
Print

Depresia si disfunctia erectila

5.00 avg. rating (96% score) - 4 votes

Depresia si disfunctia erectila

Disfunctia erectila – cunoscuta si ca impotenta – este o afectiune frecvent intalnita la pacientii care sufera de depresie. Se estimeaza ca 10-20% dintre barbatii depresivi sufera si de disfunctie erectila. Aceasta este dobandita, ca urmare a modificarilor in neurobiochimia creierului din cursul episodului depresiv.

In lumea medicala s-a renuntat la utilizarea termenului “impotenta”, din cauza conotatiilor depreciative si malitioase ale acestuia. Totusi, acest termen descrie cu acuratete sentimentele de neputinta, neajutorare si scadere a stimei de sine, pe care le au pacientii cu disfunctie erectila.(1)

Cauze

Disfunctia erectila din depresie are in special o cauza psihogena, adica este determinata de modificari psihice. Ideile de inutilitate si incapacitate, pesimismul profund, lipsa de speranta si inabilitatea de a resimti placere (denumita si anhedonie), fac ca pacientul depresiv sa nu manifeste interes pentru sex si, in consecinta, sa nu aiba erectii sau sa aiba erectii incomplete, insuficiente pentru un act sexual complet si satisfacator pentru partenera/partener.

Exista si alte cauze care pot genera disfunctie erectila: diverse intoxicatii, boli, accidente etc.

Criterii de diagnostic

Cele mai importante criterii in definirea disfunctiei erectile, utilizate de Manualul de Diagnostic si Statistica a Tulburarilor Mentale(2) – DSM V – al Asociatiei Psihiatrilor Americani sunt:

A. Cel putin unul dintre urmatoarele 3 simptome trebuie sa fie resimtit (experientat) in aproape toate sau in toate activitatile sexuale (75-100% dintre actele sexuale), in unele contexte sau in orice context:
1. Dificultate insemnata in obtinerea unei erectii in timpul actului sexual.
2. Dificultate accentuata in mentinerea unei erectii, necesara intretinerii unui raport sexual.
3. Scadere evidenta a rigiditatii penisului.

B. Simptomele de mai sus cauzeaza persoanei o suferinta pronuntata.

Aceasta suferinta poate fi usoara, moderata sau severa, dupa cum este apreciata de catre pacient si medic.

Evolutie

Fara un tratament adecvat, disfunctia erectila aparuta pe fondul unui episod depresiv nu se remite. Exista si un cerc vicios in care episodul depresiv antreneaza disfunctia erectila, care odata constientizata accentueaza depresia.

Disfunctia erectila este o problema in rezolvarea careia care ar trebui implicati ambii parteneri. Suportul moral de care beneficiaza pacientul are o insemnatate cruciala in tratarea acestei afectiuni.

Tratament

In majoritatea cazurilor, disfunctia erectila se remite complet sub tratament medicamentos antidepresiv. Exista si cazuri in care medicatia antidepresiva poate induce disfunctie erectila. In aceste situatii medicul trebuie sa prescrie un antidepresiv care nu are un astfel de efect secundar.

Pentru situatiile in care disfunctia erectila intretine depresia, se pot utiliza medicamente de tip sildenafil, tadalafil, vardenafil etc. Imbunatatirea functiei erectile conduce adesea la ameliorarea depresiei.

Psihoterapia este o solutie de tratament la care se apeleaza tot mai frecvent.
Se poate recurge la(3):
• consiliere de cuplu sau de relatie;
• terapie psihanalitica;
• reducerea anxietatii;
• terapie cognitiv-comportamentala.

In prezent este larg acceptata ideea ca cele mai durabile rezultate in tratarea disfunctiei erectile se obtin combinand terapia medicamentoasa cu psihoterapia, pe fondul unui suport emotional semnificativ din partea partenerului de viata.

Concluzii

Desi pare grava prin implicatiile sexuale, emotionale si relationale, disfunctia erectila din depresie este o afectiune care poate fi tratata si se remite in cele mai multe dintre cazuri. Doar existenta altor afectiuni grave poate duce la un esec al tratamentului, insa aceste cazuri sunt foarte rare.

Note:

(1) Kaplan&Saddock’s Synopsis of Psychiatry, 11th Edition, Wolters Kluwer, 2014, p. 576;
(2) DSM V, American Psychiatric Publishing, Washington DC, London England, 2013, p.426;
(3) Tratat de psihopatologie si psihiatrie pentru psihologi, F. Tudose, C. Tudose, L. Dobranici, Editura Trei, 2011, p. 553.

Dr. Siegfried Cristofor

Dr. Siegfried Cristofor – Medic rezident psihiatru – Spitalul Clinic de Psihiatrie “Al. Obregia” Bucuresti

5.00 avg. rating (96% score) - 4 votes