Din cauza problemelor de sănătate pe care le poate cauza sedentarismul (obezitate, diabet, tensiune arterială, afecțiuni ale articulațiilor sau probleme cardiace), acesta este la un pas de a fi încadrat în categoria problemelor medicale. Lipsa de activitate este cunoscută ca fiind responsabilă de cele mai multe probleme de sănătate pentru toți oamenii, nu numai pentru cei supraponderali.

Printre neplăcerile de care este responsabilă se număra și deteriorarea condiției fizice care produce schimbări metabolice și structurale cum ar fi atrofierea mușchilor și a oaselor, creșterea excesivă a ritmului cardiac în timpul exercițiilor fizice, micșorarea volumului de sânge din corp și scăderea capacității de efort.

Iar un nou studiu arată că statul prea mult la calculator sau în fața televizorului prezintă un risc mare de depresie. Bazându-se pe zeci de studii care acoperă sute de mii de participanți, cercetătorii chinezi au descoperit că sedentarismul este legat de o probabilitate de 25% mai mare de a fi deprimat în comparație cu persoanele care sunt active.

Long Zhai, Qingdau University Medical College din Shangong, și coautorii săi sugerează că efortul și activitatea fizică ar fi o rețetă bună pentru prevenirea depresiei. Zhai și echipa lui au combinat și reanalizat rezultatele pentru un total de 193,166 de participanți din 24 de studii publicate anterior, care au analizat comportamentul sedentar și riscul depresiei. Două studii au fost efectuate în Australia, patru în Asia, șapte în America și 11 în Europa.

Studiul de caz a observat diferențe în funcție de tipul de inactivitate preferat de oameni. Cei cu comportament sedentar cel mai frecvent au fost preferat să stea în fața TV-ului și s-a descoperit că sunt mai susceptibili episodului depresiv cu 13% mai mult, în timp ce cei care și-au petrecut timpul sedentar folosind calculatorul sau internetul, au avut un risc de depresie cu 22% mai mare.

Un ciclu vicios

Sedentarismul creaza un ciclu vicios

Explicația pentru acest fenomen este simplă – atunci când oamenii își ies din formă au tendința să se apuce iar de sport, dar din cauza efortului prea mare pe care trebuie să-l facă și faptului că obosesc prea repede sunt înclinați să renunțe ușor. Astfel, starea indivizilor intră într-un declin lin și continuu. Odată cu încadrarea inactivității fizice în rândul problemelor medicale, atât medicii cât și pacienții ar deveni conștienți de importanța exercițiilor fizice, și astfel ar putea fi luate oficial măsuri de sănătate publică (asemănătoare celor legate de problema fumatului sau consumului de alcool la volan).

Dr. Michael Joyner, fiziolog în cadrul Clinicii Mayo concluzionează – “Cred că inactivitatea fizică este principală cauză a apariției multor probleme pe care le avem. Dacă am privi acest fenomen drept o problemă medicală în sine, așa cum s-a întâmplat în cazul dependenței, și i-am trata pe oameni, am putea lua măsuri pentru sănătatea publică”.

Articol redactat de Mihai Bran, Medic Psihiatru si Psihoterapeut.

Uneori depresia sau tulburările de anxietate pot trece neobservate. Nu aștepta prea mult. Testează-te acum!
*Scala HADS este un instrument de screening validat științific.