Când trecem prin experiențe supărătoare, precum șomajul, căsătoria nefericită, decesul, sau eșecul de orice fel, adesea trecem printr-un fenomen numit depresie. Există totuși persoane care fac excepție de la regulă, potrivit unui studiu realizat de către cercetătorii de la Universitatea Manchester. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, depresia afectează peste 300 de milioane de oameni din întreaga lume. În acest context, o persoană care trece prin experiențe dificile de viață și nu ajunge să sufere de depresie prezintă o trăsătură pe care psihiatrii o numesc rezistență. Dr. Rebecca Elliott, de la Universitatea Manchester consideră că suntem toți predispuși să devenim rezistenți față de anumite evenimente la un anumit moment din viață.

80-90% dintre persoanele care urmează un tratament pentru depresie reușesc să se vindece cu ajutorul terapiei și/sau tratamentului medicamentos. Din nefericire, nu toată lumea care suferă de depresie se și tratează, iar unele situații duc la suicid – la nivel mondial există un caz de suicid la fiecare 40 de secunde.

Studiile arată că 3 din 4 afecțiuni mintale apar până la vârstă de 24 de ani și jumătate din acestea apar până la vârstă de 14 ani. Urmarea unui tratament poate atenua simptomele și poate crește calitatea vieții.   

Oamenii stresați și cei rezistenți

Oamenii stresati si cei rezistenti

Oamenii se împart în două tabere, în prima tabără sunt persoane mai vulnerabile care în fața celui mai mic semn de stres, sau chiar și fără existența vreunui motiv real, dezvoltă o problemă de sănătate mintală.   

În același timp, în tabăra opusă întâlnim oameni care au avut de-a face cu tot soiul de situații stresante și totuși își păstrează buna dispoziție și optimismul. După părerea dr. Rebecca Elliott, majoritatea dintre noi ne situăm undeva la mijlocul celor două tabere. Cu sprijinul Consiliului de Cercetare Medicală, specialiștii Bill Deakin, Rebecca Elliott și colegii lor fac cercetări asupra creierului, încercând să deslușească originile rezistenței la depresie.

Subiecții studiului sunt repartizați într-un grup mixt – unii au suferit crize de depresie, iar alții nu. În depistarea diferențelor care ar putea sta la baza rezistenței față de depresie, cei din grupul Manchester dețin avantajul de a avea acces la informații din studii anterioare referitoare la tulburarea de stres post-traumatic. Toți subiecții au dat probe de salivă din care hormonii lor de stres pot fi măsurați și mulți dintre ei își vor face ecografii cerebrale.

Specialiștii folosesc imagistică prin rezonanță magnetică funcțională care le permite să vadă ce părți ale creierului sunt active în timp ce subiecții îndeplinesc sarcini specifice. Acest lucru le-a indicat mai multe caracteristici relevante ale funcției cerebrale, printre care se numără flexibilitatea cognitivă – capacitatea noastră de a ne adapta gândirea la situații diferite și, de asemenea, măsura în care creierele noastre se concentrează în prelucrarea informațiilor legate de amintirile de fericire, spre deosebire de cele de tristețe.

Articol redactat de Mihai Bran, Medic Psihiatru si Psihoterapeut.

Uneori depresia sau tulburările de anxietate pot trece neobservate. Nu aștepta prea mult. Testează-te acum!
*Scala HADS este un instrument de screening validat științific.