Cele mai comune cauze pentru depresie sunt anxietatea, stresul, stima de sine scăzută și traumatismul din copilărie. Contribuția vinovăției și rușinei excesive sunt cauze mai puțin cunoscute care pot declanșa episodul depresiv, spun oamenii de știință.

Vina este un sentiment de jenă și regret că ești responsabil pentru o acțiune sau un eveniment negativ. În unele cazuri, vinovăția psihologică este adecvată și logică. Faptul că ne simțim vinovați ne poate ajuta să ne aliniem cu valorile și principiile pe care le considerăm importante.

Pe cei care suferă de depresie cauzată de vinovăție, ce îi activează este acea vină creată dintr-o percepție greșită a unui eșec personal. Acest fel de vinovăție este un răspuns irațional la evenimente sau scenarii care există doar în mintea noastră, o credință că ai făcut ceva rău fără dovezi concrete. De cele mai multe ori, atribuim o valoare prea mare unui eșec – ori considerăm că am făcut cea mai mare greșeală care era cu putință, ori credem că cei din jur or să ne judece aspru pentru acțiunile și vorbele noastre.

Vinovăția și depresia formează o legătură

Vinovatia si depresia formeaza o legatura

Un studiu din 2012 de la Universitatea din Manchester a scanat creierul participanților, analizând reacțiile produse în momentul în care aceștia erau puși să se gândească la un scenariu imaginar. La cei care nu au fost niciodată deprimați, zone ale creierului legate de vinovăție au fost activate dar în echilibru cu zonele creierului care se referă la raționament și  care duc la alegeri comportamentale adecvate.

În creierul persoanelor care au fost deprimate, răspunsurile acestor părți ale creierului nu au fost atât de integrate. Ei s-au luptat mai mult pentru a avea perspectivă asupra evenimentelor dificile și pentru a vedea lucrurile în context, lăsându-le mai multe șanse să se simtă vinovați și responsabili, chiar dacă lucrurile nu erau vina lor.

În timp ce studiul de mai sus arată că depresia și vinovăția sunt într-adevăr legate, poate vina fi o cauză a depresiei? Dovezile bazate pe terapia comportamentală cognitivă sugerează că gândurile creează emoții, iar aceste emoții provoacă apoi acțiunile pe care le alegem. Prin acest ciclu, de gânduri, emoții și acțiuni, dacă începem cu gândire negativă, se îndreaptă direct spre o stare de spirit proastă

În momentul în care îți apropriezi vina pentru lucruri care nu sunt sub controlul tău, atunci acest ciclu disfuncțional se poate declanșa.

Vinovăția își poate face loc în copilărie

Vinovatia isi poate face loc in copilarie

Vina este un răspuns învățat și predat prin interacțiuni sociale repetate care încep în copilărie. Interacțiunile cu ceilalți membri ai familiei, prieteni, profesori, tovarăși de școală,, mass media și societatea în general, au un impact asupra minții sensibile și în proces de formare.

Dar, în general, părinții sau tutorii noștri joacă rolul cel mai important. De la vârsta de trei ani, începem să căutăm aprobarea părinților noștri. Poate fi foarte traumatizant dacă ne confruntăm cu critici, corecții sau pedepsiri, lăsându-ne să ne simțim vinovați și ca și cum nu ne comportăm corect. Mulți copii sunt asaltați de părinți care nu înțeleg că cei mici nu trebuie să fie ca ei și că sunt oameni diferiți cu personalități diferite și preferințe variate.

Un studiu pe o perioadă de 12 ani, realizat de cercetători de la Universitatea Washington din Statele Unite (St Louis, Missouri), a monitorizat dezvoltarea emoțională și fizică a 145 de copii cu vârste cuprinse între 3 și 13 ani, cu un accent deosebit pe simptomele de vinovăție și depresie.

Scanările creierului au arătat că cei care au prezentat cele mai puternice simptome de vinovăție au fost găsiți a avea un volum mai mic decât media în zona creierului cunoscută ca insula anterioară. Această regiune neurală este implicată în percepția de sine și conștiința de sine și atunci când este sub-dezvoltată este cunoscută ca jucând un rol în debutul din viitor a diferitelor tipuri de tulburări de dispoziție, inclusiv depresia.

Tratament pentru depresie

Traumele copilariei pot cauza depresie

Drumul către recuperarea sănătății emoționale poate fi unul lung, dar persoana care îl parcurge trebuie să rămână hotărâtă să confrunte toate provocările care îi sunt puse în față. Gestionarea vinovăției poate însemna reinventarea persoanei cu rezultate benefice care duc la îmbunătățirea calității vieții și a relațiilor cu cei din jur.

Tratamentul psihoterapeutic este necesar pentru a te vindeca.

Articol redactat de Mihai Bran, Medic Psihiatru si Psihoterapeut.

Uneori depresia sau tulburările de anxietate pot trece neobservate. Nu aștepta prea mult. Testează-te acum!
*Scala HADS este un instrument de screening validat științific.