Tratamentul medicamentos de bază al depresiei constă în antidepresive. Un procent de 60 până la 80% dintre persoanele cu depresie răspund la un antidepresiv, dacă acesta este prescris în doza optimă. Durata până la obţinerea unui răspuns poate fi de 2 până la 6 săptămâni.

În cazul depresiei cu simptome de anxietate, se asociază un tratament cu anxiolitice, însă acesta trebuie să aibă o durată delimitată. Pentru depresiile care răspund greu la antidepresive se poate asocia un timostabilizator. În cazul depresiilor cu simptome psihotice se asociază un antipsihotic.

În anumite cazuri bine selecţionate se poate recurge la electroconvulsoterapie.

Cum se alege tratamentul antidepresiv?

Cum se alege tratamentul antidepresiv

De multe ori reapariţia depresiei se datorează întreruperii tratamentului antidepresiv. Alteori întreruperea a fost convenită cu medicul psihiatru, după dispariţia depresiei. Dacă persoana respectivă a răspuns bine la un antidepresiv şi nu a prezentat efecte neplăcute, se va recurge, în cazul în care apare un nou episod, la acelaşi tratament.

Medicul psihiatru ţine cont de mai mulţi factori atunci când alege un antidepresiv şi de aceea este important să aibă toate informaţiile necesare de la persoana cu depresie şi de la anturajul acesteia.

Factorii importanţi în alegerea unui tratament sunt:

  • starea de sănătate fizică a persoanei cu depresie şi alte tratamente pe care aceasta le urmează
  • efectele secundare cunoscute ale antidepresivului, corelate cu problemele pe care persoana cu depresie le poate avea
  • evitarea apariţiei unor interacţiuni medicamentoase nedorite, la persoanele care iau şi alte tratamente
  • riscul suicidar. Pentru persoanele care au avut tentative de suicid sau au idei de suicid se vor alege medicamente care, în supradoză, au risc mai mic de efecte secundare grave, cum ar fi aritmiile cardiace
  • preferinţa persoanei cu depresie
  • accesul la tratament şi costul acestuia

Ce trebuie să cunoaştem despre tratamentul antidepresiv?

ce trebuie sa cunoastem despre tratamentul antidepresiv

În cazul antidepresivelor dozele se cresc lent, până la o doză minimă eficientă

Doza eficientă se menţine pe o perioadă de aproximativ 4 săptămâni pentru a putea evalua dacă antidepresivul este cu adevărat eficient. Acest interval este necesar întrucât antidepresivele au o perioadă de latenţă înainte de a se observa efecte semnificative.

După ce s-a obţinut o ameliorare importantă, tratamentul se continuă pe o perioadă de minim 6 luni, de preferat peste 9 luni, în funcţie de severitatea depresiei şi de numărul de episoade depresive.

Dacă evoluţia este favorabilă, după această perioadă de 6-9 luni tratamentul antidepresiv se poate scădea treptat.

Un aspect foarte important este legat de tratamentul de întreţinere, care trebuie luat în considerare atunci când au existat mai multe episoade depresive. Rolul tratamentului de întreţinere este cel de a preveni apariţia unor noi episoade.

Tratamentul antidepresiv creează dependenţă?

Nu, tratamentul cu antidepresive nu provoacă dependenţă.

Tratamentul adjuvant cu anxiolitice poate însă să conducă la apariţia dependenţei, dacă se prelungeşte pe o perioadă de peste două luni. Majoritatea persoanelor nu dezvoltă dependenţă.

Dependenţa se manifestă prin faptul că medicamentul respectiv nu îşi mai face efectul la aceeaşi doză şi persoana în cauză are tendinţa să crească doza. În cazul apariţiei dependenţei, la întreruperea bruscă a anxioliticului apare sindromul de sevraj, manifestat în special prin tensiune, nelinişte, tremor, stare de disconfort.

Ce trebuie să întrebe persoanele cu depresie? Medicul psihiatru trebuie să explice beneficiile tratamentului prescris, riscurile întreruperii acestuia, dar şi efectele secundare care pot să apară.

Consumul de alcool poate accentua depresia şi interferează cu tratamentul.

Care sunt principalele tratamente antidepresive?

Principalele tratamente pentru depresivi

Cele mai prescrise antidepresive sunt inhibitoarele selective de recaptare a serotoninei, pe scurt ISRS. Ele se prescriu de primă intenţie, în majoritatea cazurilor de depresie. ISRS au mai puţine efecte secundare decât tratamentele clasice şi mai puţine contraindicaţii. În cazul depresiilor mai severe sau a celor care nu au răspuns la tratamentul cu ISRS, se recomandă antidepresivele cu acţiune duală, pe serotonină şi noradrenalină.

Antidepresivele clasice: triciclice şi tetraciclice sunt tratamente eficiente, dar au mai multe efecte secundare, astfel încât se recomandă în cazurile mai dificile.

Antidepresivele inhibitoare de monoaminoxidază (IMAO) se recomandă cu multă precauţie datorită riscului de interacţiuni cu alte medicamente sau alimente.

Există și alte antidepresive cu mecanisme de acțiune mai complexe cum ar fi: Tianeptina, Bupropiona, Agomelatina.

Articol redactat de Mihai Bran, Medic Psihiatru si Psiholog.

Uneori depresia sau tulburările de anxietate pot trece neobservate. Nu aștepta prea mult. Testează-te acum!
*Scala HADS este un instrument de screening validat științific.