Marime text: A A A
Print

Recomandarile psihoterapeutului

4.25 avg. rating (84% score) - 12 votes

Recomandarile psihoterapeutului

Cat de importanta este prezenta si sustinerea apropiatilor pentru o persoana predispusa la depresie?

Oamenii sunt, prin excelenta, fiinte sociale. Sprijinul social este deosebit de important in recuperarea unei persoane cu depresie, desi uneori acestora le este greu sa ceara ajutor. Conexiunea sociala are rolul de a atenua sentimentul de izolare pe care il da depresia.La nivel evolutionist, in mediul ancestral, oamenii care se izolau si se departau prea mult de trib, isi diminuau sansele de supravietuire. Desi in zilele noastre solitudinea este lipsita de pericole, izolarea emotionala inca poate ameninta starea de sanatate mentala a unei persoane.

Cum sa ne comportam cu o astfel de persoana?

In primul rand trebuie inteles faptul ca depresia este o boala, ea nu este doar o tristete trecatoare, o stare de delasare sau lipsa de vointa, din care persoana deprimata nu vrea sa iasa. A iesi din depresie nu este legat de vointa. Defapt in depresie vointa este diminuata. Depresia trebuie abordata imediat, iar prietenii si rudele sunt prima linie de aparare impotriva bolii. O persoana depresiva, singura, are sanse mai mici sa isi revina. Cum ne putem comporta? Sa ne pastram calmul si sa realizam ca simptomele nu au legatura cu noi.

Ce ii spunem, ce nu ii spunem?

Comunicarea cu o persoana depresiva poate fi frustranta deoarece acestia s-ar putea sa nu aiba dorinta de a exprima ceea ce li se intampla sau ceea ce simt. Sa nu minimimalizam niciodata ceea ce simte. Sa nu ii spunem “Lasa, o sa treaca, e doar o faza!” Sa nu ii spunem “Nu ai nimic, altora li s-au intamplat lucruri si mai rele”. Ce putem sa ii spunem? “Cum te pot ajuta?”, “Nu esti singur”, “Te poti sprijini si ai incredere in mine”, “Exista speranta de vindecare si vom trece prin asta impreuna”. In primul rand, sa ii recunoastem starea, sa ii validam emotiile, sa o facem sa se simta sprijinita si respectata. Sa inteleaga faptul ca nu o criticam sau judecam pentru ceea ce i se intampla. Depresia nu se intampla din vina persoanei afectate. Nu va feriti sa adresati intrebari legate de siguranta personala daca aveti banuiala ca depresivul doreste sa isi faca rau. Intrebarile care reflecta o ingrijorare sincera sunt bine primate de persoana depresiva.

Ii acceptam momentele de retragere, de singuratate, o incurajam sa iasa, daca refuza?

Oamenii depresivi au oricum tendinta de a se izola, insa depresia se poate manifesta in feluri variate. Uneori, depresivii mananca mai mult sau, dimpotriva, mai putin, slabesc sau se ingrasa brusc, consuma mai mult alcool, se simt fara speranta si fara ajutor, pierd interesul pentru lucruri care ii faceau placere inainte, pot fi coplesiti de tristete sau pot fi furiosi. Unui depresiv ii putem arata ca ii respectam si acceptam spatiul si granitele personale, insa in acelasi timp, ca ne pasa de el. Este de dorit sa se intervina atunci cand suntem ingrijorati. Pentru a putea ajuta o persoana depresiva, ne trebuie tarie si stabilitate emotionala, pentru ca ne putem lovi frecvent de refuzul de a sta de vorba, de a iesi din camera etc. O persoana, fie ea si depresiva, nu poate fi fortata sa faca lucruri impotriva vointei ei, dar putem incerca sa o convingem.

Cum sa-i sugeram psihoterapia?

Datorita prejudecatilor, oamenii, chiar si cei fara depresie, sunt reticenti fata de psihoterapeuti, acestia fiind asociati cu stigma pe care o poarta, din nefericire, persoanele cu afectiuni psihice. Psihoterapia poate aduce beneficii tuturor, nu numai persoanelor depresive. Ea poate gasi sursa anxietatilor, poate identifica mecanisme de adaptare mai bune pentru a face fata acestor anxietati sau solutiile pentru a avea o viata mai buna. Ii putem vorbi despre psihoterapie ca despre o solutie pentru ce i se intampla in momentul de fata. Asa cum oamenii se duc la stomatolog pentru probleme dentare, tot asa, ei pot gasi ajutor pentru problema lor, la un psihoterapeut (psiholog sau psihiatru). In functie de severitatea depresiei, este recomandat ca un plan terapeutic medicamentos sa insoteasca psihoterapia, pentru rezultate optime.

Diana Nicolescu - Psihoterapeut

Diana Nicolescu – Psihoterapeut

4.25 avg. rating (84% score) - 12 votes