Marime text: A A A
Print

Psihoterapia si consilierea psihologica online

3.40 avg. rating (68% score) - 15 votes

Psihoterapia reprezinta un tip de interventie ce presupune discutia pacientului cu un terapeut intr-un anumit mediu. Poate fi considerata o forma standardizata de interventie ale carei efecte pozitive au condus la includerea sa in ghidurile terapeutice ale multor afectiuni psihice, cum ar fi:

  • Depresia;
  • Tulburarile de anxietate
  • Tulburarea obsesiv compulsiva
  • Etc.

Consilierea psihologica presupune o relatie in care o persoana specializata, acorda ajutor, la cerere, unei persoane care traverseaza o perioada mai dificila a vietii sale. De multe ori, psihoterapia si consilierea psihologica se pot confunda datorita faptului ca servesc aceluiasi scop si anume starea de bine psihologic a pacientului.

Chiar daca din punct de vedere conceptual psihoterapia a aparut la sfarsitul anilor 1800, aceasta a cunoscut o devoltare importanta abia dupa lucrarile publicate de Freud si aparitia psihanalizei. Psihoterapia poate rezolva o multitudine de probleme psihologice, de la depresie la tulburari de anxietate, dar poate interveni si in cazul celor care au doar nevoie de dezvoltarea anumitor capacitati.

Mediu de desfasurare al sedintelor de psihoterapie sau consiliere psihologica este, in mod clasic, cabinetul terapeutului.

Insa, datorita progreselor tehnologice din ultima perioada, tot mai frecvent cabinetul a fost inlocuit cu mediul virtual. Aceasta schimbare poate prezenta numeroase avantaje:

  • Este mai eficienta din punct de vedere al costurilor;
  • Este usor de accesat
  • Poate fi accesibila unor populatii care datorita localizarii sau anumitor infirmitati nu se pot deplasa.

In domeniul psihoterapiei si al consilierii, in SUA exista aceasta practica a terapiei prin videoconferinta de peste 15 ani. Acest domeniu poarta denumirea de „telepractice” debutand in cadrul Departamentului care se ocupa de veteranii de razboi. Acolo s-a constatat ca respectivii, majoritatea invalizi, au nevoie de asistenta psihologica si nu pot beneficia din cauza ca:

  • Mobilitate;
  • Distanta;
  • Etc.

„Telepractica” psihologica se refera la orice tip de ajutor care este oferit la distanta: prin telefon, videoconferinta sau email. Specialistii spun ca aparitia acestui nou tip de practica asistata a imbunatatit mult viata celor care nu se pot deplasa dar care au nevoie de sprijin psihologic.

Eficienta

Din punct de vedere al eficacitatii si rezultatelor obtinute, o meta-analiza din 2008 publicata in Journal of Technology in Human Services, efectuata pe 92 de studii, nu a gasit nicio diferenta intre psihoterapia efectuata fata in fata si cea efectuata cu ajutorul videoconferintelor.

Similar, in 2009, un review publicat in Clinical Psychology: Science and Practice, si efectuat pe 148 de publicatii, au examinat utilitatea videoconferintelor, aratand un nivel de satisfactie ridicat, in randul clientilor si un nivel de satisfactie moderat spre inalt, in randul specialistilor si rezultate clinice pozitive.

De asemenea, un studiu din 2010 din Journal of Clinical Psychiatry a gasit ca videoconferintele au fost de succes in tratatea tulburarii de stres post-traumatic.

In Romania

Chiar daca in Europa practica serviciilor psihologice prin intermediul solutiilor la distanta este inca la inceput, multi terapeuti s-au adaptat nevoilor clientilor lor si au inceput practicarea serviciilor psihologice prin diverse solutii de videoconferinta, cea mai facila fiind utilizarea Skype.

Si in Romania sunt disponibile servicii psihologice online, un exemplu fiind platforma Atlas. Aici pot fi accesati o multime de specialisti cu diverse specializari, gata oricand sa ofere ajutor celor care au nevoie, prin intermediul unei solutii de videoconferinta securizate. Platforma ofera un grad ridicat de confidentialitate si anumiti specialisti pot oferi servicii gratuite.

Dr. Diana Stanculescu, medic rezident psihiatru

Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Al. Obregia”

3.40 avg. rating (68% score) - 15 votes