Suicidul include o serie de gesturi sau acțiuni pe care o persoană le întreprinde pentru a-și provoca moartea. Acest fenomen este unul semnificativ. Niciuna din structurile sociale umane cunoscute nu a tratat cu indiferență gestul suicidar, nici din punct de vedere moral, nici din punct de vedere legislativ. În fapt, pentru majoritatea persoanelor, suicidul este o situație care trezește sentimente puternice: frică, milă, indignare dar nu indiferență.

O persoană se sinucide la fiecare 40 de secunde

Suicidul este și o problema importantă de sănătate la nivel mondial, în special în ceea ce privește adolescenții și tinerii adulți, la această grupă de vârstă reprezentând a treia cauză de moarte. Mai mult de jumătate din cei care se sinucid au mai puțin de 45 de ani.

În România, statisticile publicate de OMS (Organizația Mondială a Sănătății), plasează suicidul la 21 din 100.000 la bărbați și 3,5 din 100.000 la femei  – date relevatoare din 2009. Se consideră că până la 90% dintre cei care se sinucid au o afecțiune psihică, chiar dacă acest act este uneori prima manifestare a acelei afecțiuni.

Dintre tulburările psihice, cel mai frecvent asociate cu suicidul sunt:

Atunci când una sau mai multe din aceste boli se asociază, riscul ca o persoană să recurgă la suicid crește semnificativ.

Există multe idei preconcepute

O persoană se sinucide la fiecare 40 de secunde

La nivel social, există foarte multe idei preconcepute în privința suicidului. Aceste idei nu corespund deloc cu realitatea și fac foarte mult rău persoanelor care au ideație suicidară!

Mai jos avem câteva dintre cele mai frecvente cazuri întâlnite de psihoterapeuți în societatea din România.

1.Vor să fie în centrul atenției

Preconcepție – cei care vorbesc despre intenția de a se sinucide, o fac doar pentru a atrage atenția sau pentru a-i manipula pe ceilalți.

Realitate – de multe ori cei care se gândesc la suicid vorbesc despre asta, fie cu membrii familiei, fie cu prieteni, fie cu profesioniști din domeniul medical. Aceste persoane sunt într-o situație dificilă și resimt o durere sufletească pe care nu știu cum să o oprească și astfel caută ajutor la ceilalți.

2. Vor să moară

Preconcepție persoanele care doresc să se sinucidă sunt convinse că vor să moară.

Realitate – de cele mai multe ori nu încearcă decât să oprească o durere pe care nu o mai pot suporta. Pur și simplu în acel moment nu văd altă soluție.

3. Nu vor ajutor

mituri despre suicid

Preconcepție – persoanele care vor să se sinucidă nu caută ajutor.

Realitate de foarte multe ori astfel de persoane caută ajutor, dar, în cele mai multe cazuri, în mod timid datorită prejudecăților celorlalți privitoare la suicid și la tulburările psihice.

4. Au luat deja decizia asta

Preconcepție – odată ce o persoană s-a hotărât să se sinucidă, nu se poate face nimic pentru a-i schimba decizia.

Realitate de multe ori este doar o dorință de a opri o durere sufletească pentru care nu găsește altă soluție, dar dacă i se oferă o alternativă o poate accepta.

5. Sunt slabi de înger

Preconcepție persoanele care încearcă să se sinucidă sunt slabe.

Realitate până la 90% din cei care încearcă să se sinucidă suferă de o tulburare psihică, care presupune și un dezechilibru biochimic la nivelul creierului, dezechilibru care poate fi tratat.

6. Vor idei de suicid

idei preconcepute despre suicid

Preconcepție persoanele aflate în suferință, care au idei de suicid nu ar trebui întrebate despre asta pentru că e posibil să li se dea idei.

Realitate – de multe ori cei cu idei de suicid doresc să vorbească despre asta pentru a mai scădea din tensiunea interioară provocată de gândurile respective. În plus, astfel se poate afla cât de serioase sunt intențiile suicidare ale persoanei respective și se poate acorda ajutor.

7. Nu mai incearcă și a 2a oară

Preconcepție persoanele care încearcă să se sinucidă și supraviețuiesc, nu vor mai încerca altă dată.

Realitate – din contră, multe din aceste persoane vor încerca din nou să se sinucidă.

8. Nu ne așteptam

Preconcepție – suicidul survine întotdeauna fără semne de avertizare.

Realitate – la majoritatea celor care încearcă să se sinucidă există semne care anunță gestul.

Există semne care pot anunța suicidul

Există semne care pot anunța suicidul

Până la 75% din cei care se sinucid prezintă cel puțin unul din acestea:

 • se simt deprimați sau triști în majoritatea timpului
 • scriu sau vorbesc mult despre suicid, despre moarte sau spun mereu ca și-ar dori să fie morți
 • tind să se retragă față de familie și prieteni
 • se simt lipsiți de speranță sau neajutorați
 • se simt „o piatră de moară” pentru ceilalți
 • se simt „prinși în cușcă” – fără nicio ieșire dintr-o situație pe care o consideră de nesuportat
 • sunt foarte impulsivi
 • sunt foarte iritabili și agitați
 • și-au pierdut interesul față de majoritatea activităților
 • au rezultate mult mai slabe la serviciu sau la școală față de performanța obișnuită
 • insomnie
 • abuz de droguri sau alcool
 • au activități „finale” de tipul: scriu un testament, dau lucruri la care țin foarte mult, își reglează probleme financiare etc.
 • au sentimente excesive de vinovăție sau rușine

Ai dreptul la ajutor!

Oamenii care sufera de depresie au dreptul la ajutor

În ceea ce îi privește pe profesioniștii din domeniul medical, este recomandat ca aceștia să afle despre intenții privitoare la suicid, de la toți cei care au diagnosticul de depresie, tulburare bipolară, schizofrenie, tulburări legate de consumul de alcool sau tulburări legate de consumul de substanțe ilicite. Aceleași recomandări sunt valabile și pentru cei cu durere cronică sau cei care au suferit un eveniment negativ semnificativ (pierderea cuiva drag, divorț, pierderea locului de muncă, probleme legale importante etc.).

Internarea este recomandată atât pentru a proteja persoana respectivă, cât și pentru a-i oferi posibilitatea de a primi ajutorul de care are nevoie.

Dacă simți că totul nu mai are sens, este copleșitor și nu mai găsești soluții problemelor tale, vorbește cu un psihoterapeut sau sună la unul dintre numerele de telefon antisuicid:

 • telverde antisuicid – 0800 801 200
 • telverde criză emoțională – 116 123

Articol redactat de Ana Maria Exergian, Medic Psihiatru.

Uneori depresia sau tulburările de anxietate pot trece neobservate. Nu aștepta prea mult. Testează-te acum!
*Scala HADS este un instrument de screening validat științific.