Marime text: A A A
Print

Depresia si durata vietii

4.40 avg. rating (86% score) - 5 votes

Bolile psihice pot scurta durata vietii cu 7-24 ani. In plus, ele inrautatesc prognosticul afectiunilor fizice asociate.

Mecanismele prin care este afectata speranta de viata in afectiunile psihice au constituit subiectul a numeroase cercetari pana in prezent. O persoana care sufera de depresie are un risc cu 20% mai mare de moarte prematura si 39 % de moarte datorata unor afectiuni cardio-vasculare. Mortalitatea este crescuta mai mult la sexul masculin decat la cel feminin.

Ne referim la scurtarea duratei de viata in depresie independent de suicid. Este cunoscut faptul ca persoanele cu tulburare depresiva majora au un risc de 20 ori mai mare de suicid decat populatia generala si chiar mai mult daca se asociaza simptomatologie anxioasa sau tulburare de stres post-traumatic.

Speranta de viata in depresie poate sa scada datorita asocierii cu tulburarile legate de consumul de alcool, droguri sau de fumat.

Stigmatizarea joaca si ea un rol in aceasta problema prin scaderea calitatii ingrijirilor medicale non-psihiatrice pentru persoanele cu afectiuni psihice. Totodata pacientii se neglijeaza si nu se adreseaza in timp util medicului, pot sa nu fie aderenti la tratament si la indicatiile terapeutice.

In ultimii ani cercetarile stiintifice au evidentiat asocieri ale tulburarilor psihice cu modificari ale structurii ADN-ului, modificari asemanatoare celor care apar in procesul de imbatranire.

Concluziile studiilor sustin ca apare o accelerare a imbatranirii celulare in afectiunile psihice, in principal in tulburarea depresiva majora, ceea ce produce cresterea mortalitatii.

Studiile recente evidentiaza implicarea in depresie a:

  • functionarii axei hipotalamo-hipofizo-suprarenale
  • inflamatiei cronice
  • stresului oxidativ
  • modificarilor sistemului imunitar
  • scurtarii telomerilor si accentuarii imbatranirii celulare.

Aceste fenomene sunt interconectate si predispun la boli cronice caracteristice imbatranirii, cum sunt bolile cardio-vasculare, hipertensiunea arteriala, diabetul zaharat de tip II, boala pulmonara obstructiva cronica, astmul, diverse tipuri de cancer. Bolile enumerate sunt asociate frecvent cu tulburarea depresiva majora si reprezinta cauzele principale de mortalitate la persoanele cu depresie.

Studii arata ca terapia psihofarmacologica si psihoterapia pot incetini sau chiar inversa procesul de imbatranire celulara la pacientii cu depresie, posibil prin cresterea activitatii telomerazei.

Deasemenea se sugereaza ca si sportul ar creste activitatea telomerazei, explicandu-se astfel efectele pozitive ale acestora asupra sanatatii fizice si psihice.

 

Dr. Andra Morasan, medic rezident psihiatrie

4.40 avg. rating (86% score) - 5 votes