Marime text: A A A
Print

Depresia şi calitatea vieţii

5.00 avg. rating (93% score) - 2 votes

Calitatea vieţii este un concept vast, care înglobează o multitudine de factori: personali, sociali, financiari.

Calitatea vieţii este strâns legată de sănătate. Astfel că o anumită afecţiune, cum este şi cazul depresiei, are un impact important asupra calităţii vieţii persoanelor în cauză, dar şi asupra celor apropiaţi acestora.

Nu doar specialiştii, dar şi pacienţii acordă din ce în ce mai multă importanţă calităţii vieţii. Există două perspective asupra calităţii vieţii:

–          a subiectului implicat

–          obiectivă, din afară, adică perspectiva celor din jur.

Din punct de vedere subiectiv se poate vorbi de o stare de bine fizică şi psihică, de un sentiment de împlinire personală, de satisfacţie, de o bună funcţionare socială şi profesională.

Având în vedere că depresia este o afecţiune care poate avea o durată destul de mare, un aspect important legat de calitatea vieţii este acela al ameliorării funcţionării psihologice şi sociale, prin intervenţia terapeutică.

Desigur, depresia se poate vindeca, dar până la atingerea acestui ţel se pot ameliora unele aspecte legate de calitatea vieţii. Rezultatele unui tratament nu sunt înregistrate în acelaşi mod de către medic şi pacient.

Chiar în cazul unei evoluţii considerate bune de către medic, unii pacienţi pot avea aşteptări diferite şi deci un grad de insatisfacţie legat tocmai de calitatea vieţii. În sensul că simpla ameliorare a simptomatologiei nu conduce neapărat şi la o stare de bine – cea pe care şi-o doreşte cel care suferă de depresie.

Deci cea mai bine plasată pentru a evalua calitatea vieţii este persoana depresivă. Desigur, aparţinătorii, precum şi specialiştii au un rol important.

Unul dintre aspectele importante ale calităţii vieţii persoanei depresive este legat de impactul afecţiunii asupra funcţionării acesteia. Multe dintre simptomele depresiei: scăderea interesului şi a plăcerii, lentoarea, oboseala, insomnia, dificultatea de concentrare – au un impact negativ asupra funcţionării persoanei suferinde. Aceste aspecte afectează capacitatea persoanei de a munci, de a petrece timp cu cei apropiaţi, de a se distra, de a resimţi satisfacţie, mulţumire.

Astfel, viaţa socială este afectată într-o mare măsură la persoanele cu depresie, fapt care poate determina accentuarea insatisfacţiei şi a sentimentelor de incapacitate.

Studiile confirmă impactul important al depresiei asupra calităţii vieţii. Persoanele cu depresie au o stare psihică şi fizică proastă, petrec mai puţin timp cu prietenii, au probleme de cuplu, probleme financiare, risc mai mare de a consuma abuziv alcool, risc de a consuma droguri şi cel mai important există riscul unei tentative de suicid.

5.00 avg. rating (93% score) - 2 votes