Marime text: A A A
Print

Depresia şi alte boli

3.85 avg. rating (77% score) - 13 votes

Depresia este frecvent intalnita in randul oamenilor cu afectiuni medicale. Depresia ce se asociaza si cu alte patologii (boli) este legata cu un risc de morbiditate si mortalitate crescut. Din motive medicale, se inregistreaza o slaba complianta la tratament, inrautatirea simptomelor somatice si adesea, o scadere a statutului functional (persoana respectiva nu mai functioneaza normal in familie sau la serviciu).

Afectiunile Psihiatrice

Principalele comorbiditati (boli) psihiatrice sunt:

 • Anxietatea
 • Problemele de alimentatie
 • Tulburarile de personalitate
 • Schizofrenia
 • Dependenta sau abuzul de alcool sau de alte substante

STIATI CA:

1. 60% dintre persoanele cu Depresie Majora sufera de asemenea si de simptome ale anxietatii.

2. De asemenea, dezvoltarea unui episod depresiv este de 9 ori mai mare la pacientii cu anxietate decat la restul pacientilor.

3. 90% dintre persoanele cu Depresie Majora sufera de asemenea si de tulburari ale somnului.

Cele mai intalnite tipuri de anxietate: Tulburarea Generala Anxioasa; Agorafobia si fobia de societate; Tulburari de Panica; Tulburari Obsesiv Compulsive; Tulburari Post-traumatice de Stres.

Implicatii clinice:

–          Cresterea severitatii simptomelor, o incidenta crescuta de suicid

–          O scadere a raspunsului la tratament, cronicizare

Agorafobia – simptome de anxietate si panica, asociate cu locuri si situatii in care evadarea poate sa fie dificila (multime de oameni, locuri publice, calatoritul singur departe de casa); acest lucru duce la evitarea zonelor care provoaca panica.

Tulburari de panica – atacuri de panica recurente, fara a avea o cauza reala.

Atac de panica – perioada de teama intensa, caracterizata printr-o constelatie de simptome (palpitatii, transpiratie, tremor, dificultate in a respira), care se dezvo0lta rapid, atinge apogeul intensitatii in aproximativ 10 minute si nu dureaza mai mult de 20 – 30 de minute. Atacurile de panica apar fara a fi legate de o cauza reala.

Tulburare Obsesiv Compulsiva – o afectiune cronica, adesea asociata cu anxietatea si depresia; este caracterizata prin obsesii si/sau constrangere (cu scopul neutralizarii anxietatii). Aceasta tulburare obsesiv compulsiva intervine in viata sociala a individului si nu este necesar legata de o alta afectiune psihiatrica. La un anumit moment, persoana afectata de aceasta tulburare va recunoaste simptomele ca fiind excesive.

Exemplu de tulburare obsesiv compulsiva: nevoia unei personae de a verifica de mai multe ori daca o usa este inchisa corect; nevoia unei persoane de a se spala pe maini de 100 de ori pe zi.

Tulburari Post-Traumatice de Stres – neplaceri psihologice care apar dupa un eveniment traumatizant, caracterizat prin retrairea, involuntara, a unor elemente ale evenimentului.

Tulburarea Generala Anxioasa – aceasta tulburare este caracterizata prin “grija excesiva” combinata cu simptome de tensiune fizica si psihica. Tulburarea de Panica este diferita de Tulburarea Generala Anxioasa prin faptul ca prima este intermitenta si de o mult mai mare intensitate.

Abuzul comorbid de substante este prezent in foarte multe dintre cazurile de depresie.

Intre 30 – 60% dintre pacienti cu abuz/dependenta de substante au tulburari de dispozitie si de anxietate. De asemenea, aproximativ 1 din 3 oameni cu tulburari de dispozitie au raportat si un abuz de substante in istoricul lor medical.

Implicatii clinice:

In cazul persoanelor care abuzeaza de substante diagnosticarea este mult mai dificila, raspunsul la tratament este scazut, iar riscul de cronicizare este crescut. De asemenea exista si un risc de suicid, o scadere a compliantei si o alterare a planului medicamentos.

Tulburarile alimentare asociate

Infometarea duce la simptome ale depresiei, in timp ce tulburarea depresiva exacerbeaza tulburarile de alimentatie.

Implicarile Clinice: cresterea mortalitatii si a ratei suicidului in ambele cazuri.

Afectiuni Somatice

Pacientii cu depresie sunt supusi unui risc de 1.8 ori mai mare de a dezvolta o afectiune medicala in decursul unui an de la diagnosticarea tulburarii depresive.

Exemplu : un pacient care sufera de depresie si prezinta o angina instabila, are un risc de deces de trei ori mai mare decat un pacient care nu sufera de depresie.

Principalele afectiuni somatice asociate cu depresia sunt:

 • Neurologice (epilepsie, accident cerebral, scleroza multipla, Alzheimer, Parkinson)
 • Endocrine (diabet, hipotiroidism)
 • Cardiovasculare
 • Neoplasm
 • HIV
 • Obezitate
3.85 avg. rating (77% score) - 13 votes