Marime text: A A A
Print

Depresia si sărbatorile

4.60 avg. rating (90% score) - 5 votes
Depresia de sarbatori

Teoretic am asocia sărbătorile cu bucuria, veselia, în general cu starea de bine, dar nu întotdeauna acesta este tabloul. Există suficient de multe persoane pentru care sărbătorile sunt asociate cu tristeţea, singurătatea, apăsarea, depresia. Depresia este o emoţie legată de renunţare, de incapacitatea de a mai dori a face ceva. Motivele pentru care oamenii pot intra în depresie sunt extrem de diferite:

  • singurătatea reală sau percepută

Există persoane singure în sensul strict al termenului (nu au un partener), la fel cum există persoane care, deşi au un partener se simt extrem de singure, neînţelese, nevalorizate de către acesta.”Singurătatea în doi” este un motiv serios al depresiei. Din păcate există un număr semnificativ, deloc de neglijat al celor care se simt singuri în cuplu sau în familie. Evident, depresia îşi face loc într-o relaţie cenuşie, plată, unde comunicarea a devenit amintire, unde valorizarea este absentă de ceva vreme, acolo unde partenerii au aşteptări diferite, dorinţe distincte şi încep adesea să preţuiască absenţa celuilalt mai mult decât prezenţa. Este un tablou pe cât de trist pe atât de adevărat – tablou care, din nefericire, defineşte viaţa mai multor cupluri decât ne-am putea imagina.

  • presiunea ideii de sărbătoare asociată cu starea de bine şi fericirea

Această presiune este dată şi de imaginea feerică prin care este mediatizat Crăciunul. „Fericirea de reclamă” nu are legătură cu viaţa reală. Ne gândim adesea că va fi o perioadă dacă nu excepţională, măcar bună şi tihnită, ignorând stresul acumulat, oboseala accentuată, distanţa faţă de unele persoane dragi, dar şi tensiunile care pot apărea. Depresia „intră pe uşă” tocmai prin diferenţa pe care o resimţim între ceea ce ne-am imaginat, ceea ce ne-am proiectat şi realitatea care poate contrazice uneori brutal această proiecţie.

Nu avem butoane pentru a seta pe starea de fericire sau pentru a ne anula depresia! Ghinion, psihicul nostru nu funcţionează la fel de uşor precum calculatorul. Nu avem comutări automate, nu ne setăm automat fiindcă nu suntem roboţi, în schimb avem avantajul fantastic de a gândi şi mai ales de a simţi. Aici de fapt se găseşte şi soluţia: putem gândi şi simţi altfel – mai pozitiv, mai optimist.

Imaginea idilică a reclamelor de sărbători unde vedem familii fericite, cupluri minunate, copii extraordinari – nu este în totalitate potrivită cu realitatea, aşa cum, poate, unii şi-ar dori să fie. Viaţa nu este o reclamă de la început şi până la sfârşit, în care toată lumea zâmbeşte, glumeşte şi câştigă. Viaţa este complexă şi are un „evantai de culori” diferite. Măsura în care ne simţim deprimaţi (gradul depresiei) se corelează cu diferenţa dintre cum ne imaginăm că ar putea fi (adesea idilic, „fericirea din reclame”) şi cum este (realitatea). Presiunea că ar trebui să ne simţim într-un fel – şi anume foarte bine sau măcar bine – şi nu ne simţim, poate induce starea depresivă.

  • presiunea financiară

Inclusiv presiunea financiară poate contribui la adâncirea frustrării şi a stării depresive, cunoscut fiind faptul că oamenii îşi doresc să marcheze momentele importante prin a oferi şi a-şi oferi cadouri. Presiunea financiară este la fel de reală pentru o persoană care se află în dificultatea de a pregăti o masă tradiţională de sărbători, precum şi pentru o altă persoană care doreşte achiziţionarea unor articole de lux. Oameni diferiţi au presiuni financiare diferite, iar prin urmare, motivele de depresie sunt diferite.

Ce putem face?

  • Putem să ne concentrăm pe prezent, să trăim cât putem de frumos prezentul, să evităm amintirile din trecut dacă acestea sunt dureroase.

  • Concentrarea pe propria nefericire constituie o pierdere de timp şi energie.

  • Putem găsi oricând persoane pe care le putem ajuta, simţindu-ne astfel utili.

  • Putem multiplica acele activităţi care ne fac plăcere: plimbări, muzică, lectură … orice.

Mihaela Sahlean – Psiholog

Mihaela Sahlean – Psiholog

4.60 avg. rating (90% score) - 5 votes