Marime text: A A A
Print

Depresia ante si post-partum la barbati

4.92 avg. rating (97% score) - 13 votes

Depresia ante si post-partum la barbati

Pe scena din timpul spectacolului sarcinii, femeile sunt, fără doar și poate, vedete. Ele poartă, la propriu, un om înăuntru. Sunt creatoare de oameni. Lor li se acordă cea mai mare atenție, și…pe bună dreptate. Femeile sunt cele care poartă în jur de 10-30 de kilograme, în plus, timp de nouă luni. Lor li se umflă gleznele și le cresc picioarele cu două numere, de ajung să poarte numai șlapi brazilieni. Ele sunt cele care ajung să cunoască, mai bine decât instalatorul, componentele vasului de veceu. Ele sunt cele care renunță, cu lacrimi în ochi, la delicatesele (stridii, brânză cu mucegai albastru, sushi sau Cosmo) care le încântau papilele gustative, până atunci. Nu mai vorbim de punctul culminant, în care ajung să simtă că se rup în două, eliberând prețioasa comoară care le-a locuit burtica timp de nouă luni, fără ca măcar să plătească chirie.

În sfârșit! Este minunat să fii mamă! Ce se întâmplă, însă după ce se săvârșește taina nașterii? Mentalitatea populară insistă că mama ar trebui să se simtă copleșită de o bucurie nemărginită. Adevărul este că, de cele mai multe ori, nu este așa, iar mama cade într-o tristețe soră cu depresia. Și chiar asta și este. Depresia post-partum.

S-au scris râuri de cerneală pe tema depresiei. S-a vorbit mult și despre depresia post-partum și, în general, cele mai multe reviste abordează tema depresiei la femei. Ce putem spune nou despre depresie? Probabil că nu multe, însă azi aș dori să abordez un aspect mai puțin comun al depresiei, și anume, depresia ante și post-partum la bărbați (da, ați citit bine!).

Depresia ante și post-partum la femei este pusă și pe seama fluctuațiilor hormonale, dar și pe seama schimbărilor sociale și a lipsei de suport. Specialiștii nu au căzut de acord că există un singur factor cauzator, ci un cumul de factori. După naștere apare o scădere dramatică a hormonilor(estrogen și progesteron), care contribuie la depresia postpartum. Alți hormoni produși de glanda tiroidă pot scădea dramatic, inducând o stare de depresie și oboseală. Schimbări ale volumului de sânge, tensiunii arteriale, sistemului imunitar si ale metabolismului pot contribui, de asemenea, la oboseală și schimbări afectiv-emoționale. Lipsa unui sprijin social, lipsa de somn, sentimentele de inadecvare și de îngrijorare pentru felul în care arată, sau pentru felul în care poate avea grijă de copilul ei, sunt alți factori care duc către depresia post partum.

Este lucru știut că mamele sunt mai expuse riscului de a face depresie ante și post-partum, dar cine se ocupă de tați? Mulți cred că bărbații suferă de depresie postnatală în conjuncție cu depresia partenerei, însă ei experimentează această despresie independent de cea a partenerelor.

Un studiu publicat în 2010, în Journal of the American Medical Association, șiefectuat pe 28,000 de bărbați, a găsit că în jur de 8-10% dintre tați experimentează o stare depresivă în timpul sarcinii partenerei. Specialiștii sunt de părere că riscul bărbatului de a face depresie se dublează în primele nouă luni de la nașterea copilului.
Cercetătorii opinează că îngrijorarea în legătură cu paternitatea iminentă, precum și anxietatea sunt factorii majori cauzatori de depresie ante și postpartum la bărbați. Există însă unele studii care atestă faptul că unii bărbați au un nivel crescut de estrogen și un nivel scăzut de testosteron, după ce li se naște copilul. Biologii cred că deși acesta este felul naturii de a face bărbații să aibă grijă de nou-născut, un nivel scăzut de testosteron aducând cu sine și un nivel scăzut de agresivitate, tot acesta este și motivul pentru care unii bărbați se pot simți deprimați. Alți doi factori care contribuie la instalarea depresiei postpartum la bărbați sunt: lipsa de somn (care vine cu dureri de cap, stări confuzionale, iritabilitate, dureri musculare, tensiune arterială crescută etc) și anxietatea.

Vestea sarcinii în sine poate fi un trigger pentru depresia la bărbați. Dacă partenera este însărcinată, dar bărbații acuză lipsă de apetit, lipsă de energie, lipsă de interes sexual, îngrijorare, anxietate și insomnie, s-ar putea să aibă depresie ante-partum. Unul dintre motivele generatoare de depresie ante-partum la bărbați este îngijorarea de a face față în noul rol de tată, presiunea de a se muta într-o casă mai mare, de a procura mai multe venituri, îngrijorarea reală că relația s-ar putea schimba, atitudinile față de paternitate și masculinitate (bărbații vorbesc mai puțin despre felul în care simt și e important pentru ei să dea impresia că se descurcă în orice împrejurare), schimbare în dinamica familială (unii se pot simți lăsați pe dinafara din diada mamă-copil și ar putea avea resentimente față de copil), așteptări nerealiste față de relația sexuală, mai ales imediat după naștere, sentimente de nesiguranță în legătură cu rolul protector pe care îl au față de parteneră, lipsa oportunităților de a forma o legătură fizică cu bebelușul după naștere.

Așadar, dragi bărbați, dacă vă simțiți copleșiți de noul rol de tătic și vă vine uneori să plângeți de oboseală, în timp ce legănați bebelușul, care nu doarme de trei zile din cauza colicilor, nu vă panicați prea tare! S-ar putea să aveți depresie postpartum, chiar dacă nu ați născut. Și pentru asta există psihoterapie.

Diana Nicolescu - Psihoterapeut

Diana Nicolescu – Psihoterapeut

4.92 avg. rating (97% score) - 13 votes