Disfuncția erectilă, cunoscută și ca impotență, este o afecțiune frecvent întâlnită la pacienții care suferă de depresie. Se estimează că 10-20% dintre bărbații depresivi suferă și de disfuncție erectilă.  

În lumea medicală s-a renunțat la utilizarea termenului “impotență”, din cauza conotațiilor depreciative și malițioase ale acestuia. Totuși, acest termen descrie cu acuratețe sentimentele de neputință, neajutorare și scădere a stimei de sine, pe care le au pacienții cu disfuncție erectilă.

Deși pare gravă prin implicațiile sexuale, emoționale și relaționale, disfuncția erectilă din depresie este o afecțiune care poate fi tratată și se remite în cele mai multe dintre cazuri. Doar existența altor afecțiuni grave poate duce la un eșec al tratamentului, însă aceste cazuri sunt foarte rare.

Cauzele disfuncției erectile

Cauzele disfuncției erectile

Disfuncția erectilă din depresie are în special o cauză psihogenă, adică este determinată de modificări psihice. Ideile de inutilitate și incapacitate, pesimismul profund, lipsa de speranță și inabilitatea de a resimți plăcere (denumită și anhedonie), fac ca pacientul depresiv să nu manifeste interes pentru sex și, în consecință, să nu aibă erecții sau să aibă erecții incomplete, insuficiente pentru un act sexual complet și satisfăcător pentru partener.

Există și alte cauze care pot genera disfuncție erectilă:

  • diverse intoxicații
  • boli
  • accidente

Cum se diagnostichează disfuncția erectilă

Cum se diagnostichează disfuncția erectilă

Cel puțin unul dintre următoarele 3 simptome trebuie să fie resimțit în aproape toate sau în toate activitățile sexuale:

  • dificultate însemnată în obținerea unei erecții în timpul actului sexual
  • dificultate accentuată în menținerea unei erecții, necesară întreținerii unui raport sexual
  • scădere evidentă a rigidității penisului

Dacă simptomele de mai sus cauzează persoanei o suferință pronunțată, se va putea diagnostica disfuncția erectilă.

Tratamentul disfuncției erectile

Tratamentul disfuncției erectile

Disfuncția erectilă este o problemă unde ambii parteneri sunt implicați. Suportul moral de care beneficiază pacientul are o însemnătate crucială în tratarea acestei afecțiuni. Fără un tratament adecvat, disfuncția erectila apărută pe fondul unui episod depresiv nu se remite. Există și un cerc vicios în care episodul depresiv antrenează disfuncția erectilă, care odată conștientizată, accentuează depresia.   

În majoritatea cazurilor, disfuncția erectilă se remite complet sub tratament medicamentos antidepresiv. Există și cazuri în care medicația antidepresiva poate induce disfuncție erectilă. În aceste situații medicul trebuie să prescrie un antidepresiv care nu are un astfel de efect secundar. Îmbunătățirea funcției erectile conduce adesea la ameliorarea depresiei.

Psihoterapia este o soluție de tratament la care se apelează tot mai frecvent.

  • consiliere de cuplu sau de relație
  • terapie psihanalitică
  • reducerea anxietății
  • terapie cognitiv-comportamentală

În prezent este larg acceptată ideea că cele mai durabile rezultate în tratarea disfuncției erectile se obțin combinând terapia medicamentoasă cu psihoterapia, pe fondul unui suport emoțional semnificativ din partea partenerului de viață.

Articol redactat de Siegfried Cristofor, Medic Psihiatru.

Uneori depresia sau tulburările de anxietate pot trece neobservate. Nu aștepta prea mult. Testează-te acum!
*Scala HADS este un instrument de screening validat științific.