Depresia reprezintă o problemă majoră de sănătate publică la nivel mondial și o cauză importantă de morbiditate. Organizația Mondială a Sănătății (OMS, cunoscută și ca WHO) preconizează că până în anul 2020 depresia va fi a doua cauză de morbiditate în lume.

Nu este ieșit din comun ca cineva cu tulburare de anxietate să sufere, de asemenea, de depresie (sau invers). Aproape jumătate dintre cei diagnosticați cu depresie sunt, de asemenea, diagnosticați cu o tulburare de anxietate. De asemenea, depresia este prezentă la aproximativ 20% dintre pacienții cu boli cardiace.

Asocierea dintre depresie și  diferite afecțiuni cardiovasculare (hipertensiune arterială esențială, tulburări de ritm și de conducere cardiacă, insuficiență cardiacă, infarct miocardic, angină instabilă) are un impact negativ asupra evoluției ambelor patologii conducând la:

  • rezultate terapeutice mai slabe
  • creșterea ratei apariției complicațiilor cardiovasculare
  • scăderea calității vieții
  • spitalizări mai frecvente

Astfel, depistarea precoce a depresiei și inițierea unui tratament antidepresiv adecvat  la pacienții cu afecțiuni cardiovasculare sunt aspecte foarte importante pentru îmbunătățirea calității vieții pacientului și prevenirea instalării complicațiilor.

Semnele și simptomele depresiei

Semnele si simptomele depresiei

Depresia este o afecțiune severă, în general cu o evoluție cronică care ne limitează funcționarea în aproape toate domeniile de activitate. Principalele manifestări ale depresiei sunt dispoziție depresivă, oboseala și diminuarea interesului și a plăcerii.

Pacienții care au suferit recent un eveniment cardiovascular prezintă un risc mai mare de apariție a depresiei decât populația generală. La acești pacienți este importantă identificarea următoarelor manifestări ale depresiei:

  • dificultăți de concentrare
  • tulburări de somn
  • reducerea apetitului alimentar
  • anxietate, tensiune interioară, iritabilitate, oboseală
  • pesimism, gânduri de vinovăție, de inferioritate

În anumite cazuri mai severe, pacienții descriu existența unor idei de inutilitate și incurabilitate uneori chiar și idei sau gânduri recurente de autovătămare sau suicid.

Medicul de familie are un rol important

Medicul de familie are un rol important

Un procent semnificativ dintre pacienții care suferă de depresie, cu sau fără afecțiuni cardiovasculare asociate nu sunt diagnosticați la timp sau nu primesc îngrijirile terapeutice adecvate. De aceea medicul de familie deține un rol cheie în depistarea precoce a simptomelor depresive și îndrumarea acestor pacienți către un serviciu de psihiatrie. În mod particular, la pacienții cu antecedente cardiovasculare medicul cardiolog poate fi cel care recomandă o evaluare psihiatrica în vederea stabilirii unui diagnostic de depresie.

Iar când vine vorba de tratament, cea mai utilizată și eficientă abordarea terapeutică s-a dovedit a fi asocierea dintre tratamentul psihologic și cel farmacologic

Tratamentul psihologic poate fi reprezentat de una dintre următoarele forme de psihoterapie: terapia cognitiv comportamentală sau interpersonală. În anumite cazuri consilierea suportivă s-a dovedit a fi cea mai bună metodă de tratament psihologic.

Tratamentul farmacologic și SSRI

Tratamentul farmacologic și SSRI

Dintre agenții farmacologici utilizați în mod curent în tratamentul depresiei, inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei (SSRI) par să aibă cel mai bun profil de siguranță în ceea ce privește apariția efectelor adverse. Cu toate acestea,  aceștia ar trebui să fie utilizați cu precauție la pacienții cu afecțiuni cardiovasculare asociate  datorita efectului pe care îl au asupra agregării plachetare, crescând  riscul apariției unei hemoragii,  în special atunci când sunt administrate concomitent cu medicația anticoagulantă.

Medicii care oferă îngrijire pacienților cu afecțiuni cardiace trebuie să fie familiarizați cu manifestările depresiei și să-i conștientizeze pe aceștia de prezența acestei afecțiuni. Acest lucru este important, deoarece depresia influențează in mod negativ evoluția afecțiunii cardiace, și de asemenea, afectează toate aspectele vieții unui pacient, inclusiv familie și relațiile personale, educație, carieră, activitatea și starea generală de sănătate.

Există și tratament gratuit pentru depresie sau anxietate!

Articol redactat de Larisa Silvia Grosu, Medic Psihiatru.

Uneori depresia sau tulburările de anxietate pot trece neobservate. Nu aștepta prea mult. Testează-te acum!
*Scala HADS este un instrument de screening validat științific.