Divorțul este unul dintre cele mai confuze și mai tulburătoare momente ce pot surveni în viața unui om. Suferința prelungită nu trece pe lângă noi fără să lase urme, supunându-ne unui stres psihologic ce se resimte în timp. Până la depresie e doar un pas.

Depresia se poate instala atunci când starea de tristețe dobândește un caracter permanent, datorită neacceptării în fața pierderii, iar stările depresive apar atunci când încerci să blochezi toate oportunitățile de a reconstrui prezentul. Atunci când ai renunțat să lupti cu tine însuți/însăți, când te retragi în cochilia ta, pierzi din vedere soluțiile pe care ți le poate oferi viața.

Depresia este favorizată de ruperea unei căsnicii în care dependența de partener sau chiar dependența reciprocă nu a lăsat loc de existență individuală în afara relației de cuplu. Nu este de mirare că divorțul va da naștere unor răni profunde.

Dar depresia se poate evita cu ajutorul psihoeducației, iar dacă depresia s-a instalat, există întotdeauna un mod de tratament! Mai jos, sunt sfaturi cu caracter informațional pentru acele persoane care au trecut, sau vor trece prin divorț.

1. Încheie mariajul într-o manieră pașnică!

Încheie mariajul într-o manieră pașnică

Mulți dintre cei care trec prin divorț dezvoltă resentimente față de fostul partener (mai ales dacă ei sunt cei părăsiți), riscând, sub imperiul emoțiilor, să facă greșeli pe care le pot regreta ulterior, să adreseze cuvinte de neșters.

De dragul echilibrului tău și desigur, și al celorlalte părți implicate (copii, familia extinsă), caută să iei decizii responsabile și raționale, să închei acest capitol din viața ta într-o manieră rezonabilă și pașnică. Nu transforma fostul partener într-un dușman irecuperabil și nici divorțul într-un câmp de bătălie! Și, pe cât posibil, fă loc iertării, pentru că iertarea eliberează.

2. Acceptați că pierderea este ireversibilă!

Acceptați că pierderea este ireversibilă!

Agățarea ta de relație nu face decât să sporească suferința. Pentru că o relație de cuplu să funcționeze este nevoie de ambii parteneri. Recunoașterea faptului că relația și responsabilitățile maritale au luat sfârșit te va ajuta să integrezi pierderea și să faci loc vindecării.

3. Dă-ți timp pentru vindecare!

Dă-ți timp pentru vindecare!

A depăși un divorț cere eforturi, necesitând o perioadă mai lungă de timp pentru a reveni la o stare emoțională oarecum asemănătoare cu cea dinaintea rupturii. Și, desigur, separarea aduce cu ea schimbări în mai multe zone din viața ta, iar adaptarea se face progresiv. De asemenea, ar fi util să îți acorzi timp pentru vindecarea rănilor emoționale înainte de a te arunca într-o nouă relație romantică.

4. Ocupă-te de durerile tale!

Ocupă-te de durerile tale!

Fii răbdător cu propria persoană! Acceptă-ți durerea , angoasa, teama, furia. Permite-ți să plângi într-o manieră deschisă! A pretinde că îți este bine nu va șterge cu buretele suferința ascunsă. Reprimarea, cenzura acestor emoții poate avea repercursiuni negative asupra ta.

5. Solicită sprijinul celorlalți!

Solicită sprijinul celorlalți!

Cere suportul persoanelor apropiate. Și nu uita că o suferință împărtășită devine o jumătate de suferință. Așadar, discută cu persoanele apropiate despre suferința ta, despre dificultățile cu care te confrunți.

6. Învață să te bucuri de singurătate!

Învață să te bucuri de singurătate!

Fă din această experiență de viață o ocazie de a te reconstrui, de a te dezvolta, de a te defini mai bine, de a deveni prieten cu tine însuți/însăți.

7. Nu te autoculpabiliza!

Nu te autoculpabiliza!

A te centra pe greșelile din trecut nu îți va reda dragostea înapoi. Deseori, cel care părăsește ia cu sine un sentiment de vinovăție pentru “distrugerea” căsniciei. Ar fi util să-ți asumi ceea ce ține de partea ta de relație, și nu de întreaga relație.

8. Concentrează-te pe prezent!

Concentrează-te pe prezent!

Implică-te în activități plăcute, căci acestea acționează benefic asupra ta prin diminuarea emoțiilor negative. Caută surse de energie pozitivă în exteriorul tău (călătoriile, plimbările în natura, arta și tot ceea ce te bucură pe tine).

9. Raportează-te diferit!

Raportează-te diferit!

Divorțul poate fi o intrare în dramă, distrugere, sau, dimpotrivă, poate fi un nou început.  Încercând să ieși din poziția victimei, lovită pe nedrept, vei reuși să modifici și suferința.

Poziționându-te diferit în fața acestei crize, vei reuși să-ți vindeci rănile emoționale, să stabilești un dialog constructiv cu partenerul cu care te afli în divorț, să pregătești cu atenție viitorul. Spune-ți că această criză este doar o etapă în creșterea și evoluția ta. Relativizând suferința, vei reuși să integrezi experiența divorțului în drumul tău inițiatic.

Articol redactat de Ionela Rosu, Psihoterapeut.

Uneori depresia sau tulburările de anxietate pot trece neobservate. Nu aștepta prea mult. Testează-te acum!
*Scala HADS este un instrument de screening validat științific.