Calitatea vieţii este un concept vast, care înglobează o multitudine de factori personali, sociali, și/sau financiari. Calitatea vieţii este strâns legată de sănătate, astfel că o anumită afecţiune, cum este şi cazul depresiei, are un impact important asupra calităţii vieţii persoanelor în cauză, dar şi asupra celor apropiaţi acestora.

De fapt, calitatea vieții la adulții deprimați este mai afectată decât cea a adulților cu diabet zaharat, hipertensiune arterială și boli pulmonare cronice, conform unui studiu.

Studiile confirmă impactul important al depresiei asupra calităţii vieţii. Persoanele cu depresie au o stare psihică şi fizică proastă, petrec mai puţin timp cu prietenii, au probleme de cuplu, probleme financiare, risc mai mare de a consuma abuziv alcool, risc de a consuma droguri şi cel mai important există riscul unei tentative de suicid.

depresia creste riscul de suicid

Nu doar specialiştii, dar şi pacienţii acordă din ce în ce mai multă importanţă calităţii vieţii. Există două perspective asupra calităţii vieţii:

  • a subiectului implicat
  • obiectivă, din afară, adică perspectiva celor din jur

Din punct de vedere subiectiv se poate vorbi de o stare de bine fizică şi psihică, de un sentiment de împlinire personală, de satisfacţie, de o bună funcţionare socială şi profesională.

Având în vedere că depresia este o afecţiune care poate avea o durată destul de mare, un aspect important legat de calitatea vieţii este acela al ameliorării funcţionării psihologice şi sociale, prin intervenţia terapeutică.

Desigur, depresia se poate vindeca, dar până la atingerea acestui ţel se pot ameliora unele aspecte legate de calitatea vieţii. Rezultatele unui tratament nu sunt înregistrate în acelaşi mod de către medic şi pacient.

Așteptările prea mari de la tratament te pot influența negativ

Așteptările prea mari de la tratament te pot influența negativ

Chiar în cazul unei evoluţii considerate bune de către medic, unii pacienţi pot avea aşteptări diferite şi deci un grad de insatisfacţie legat tocmai de calitatea vieţii. În sensul că simpla ameliorare a simptomatologiei nu conduce neapărat şi la o stare de bine – cea pe care şi-o doreşte cel care suferă de depresie. Deci cea mai bine plasată pentru a evalua calitatea vieţii este persoana depresivă, desigur, aparţinătorii, precum şi specialiştii au un rol important.

Unul dintre aspectele importante ale calităţii vieţii persoanei depresive este legat de impactul afecţiunii asupra funcţionării acesteia. Multe dintre simptomele depresiei: scăderea interesului şi a plăcerii, lentoarea, oboseala, insomnia, dificultatea de concentrare – au un impact negativ asupra funcţionării persoanei suferinde. Aceste aspecte afectează capacitatea persoanei de a munci, de a petrece timp cu cei apropiaţi, de a se distra, de a resimţi satisfacţie și mulţumire.

Astfel, viaţa socială este afectată într-o mare măsură la persoanele cu depresie, fapt care poate determina accentuarea insatisfacţiei şi a sentimentelor de incapacitate.

Îmbunătățește-ți calitatea vieții

Îmbunătățește-ți calitatea vieții

Calitatea vieții se poate îmbunătății prin mai multe metode – un echilibru mai bun între viața profesională și cea familială, regim alimentar sănătos, timp pentru pasiuni și hobby-uri, dar și timp pentru propria persoană.

Dar, pentru cei care au fost diagnosticați cu depresie și/sau anxietate, aceste sfaturi sunt aproape de neatins din cauza sentimentului de inutilitate și lipsa de speranță că viața lor poate fi mai bună. Din acest motiv se recomandă tratamentul prin psihoterapie.

Există mai multe modalități de tratament, precum există și o multitudine de cazuri variate de depresie și anxietate. La baza procesului de vindecare stă și relația interpersonală dintre specialist și pacient, iar legătura se poate forma, sau nu. Important este angajamentul persoanei diagnosticate de a continua să caute persoana potrivită.

Articol redactat de Mihai Bran, Medic Psihiatru si Psihoterapeut.

Uneori depresia sau tulburările de anxietate pot trece neobservate. Nu aștepta prea mult. Testează-te acum!
*Scala HADS este un instrument de screening validat științific.