Conform unui raport construit de Maternal Health Mental Health, până la 20% dintre femei prezintă probleme de sănătate mintală în timpul sarcinii sau în primele 12 luni după naștere.

Depresia maternă este considerată un factor de risc pentru dezvoltarea socioemoțională și cognitivă a copiilor. Prevalența actuală a depresiei în Canada este în medie de 6%, ceea ce este similar cu cel din alte țări occidentale – media raportului femei-bărbați este de 2:1. Cu toate acestea, prevalența depresiei postpartum este de aproximativ 13% – și nu doar femeile sunt susceptibile la depresia post și antepartum, ci și bărbații.

Femeile aflate la vârsta fertilă sunt în mod deosebit expuse riscului de depresie, iar multe dintre ele se confruntă cu niveluri ridicate de morbiditate socială și simptome depresive care sunt adesea nerecunoscute și netratate. Mamele deja expuse riscului depresiei sunt deosebit de fragile în primele luni postpartum iar depresia maternă are consecințe asupra dezvoltării copilului.

Depresia mamei afectează dezvoltarea vorbirii copilului

Depresia mamei afecteaza dezvoltarea vorbirii copilului

Potrivit unui nou studiu, realizat la Spitalul de copii BC de către Universitatea British Columbia, Universitatea Harvard și Institutul de Cercetare Copilul și Familia, depresia maternă și antidepresivele pot afecta dezvoltarea vorbirii copilului. Studiul arată că tratamentul pentru depresia maternă cu inhibitori ai recaptării serotoninei pot accelera capacitatea copiilor de a rezona cu sunetele limbii lor materne.

,,Acest studiu este primul care arată cum depresia și tratamentul acesteia schimbă calendarul de dezvoltare al limbajului copilului’’, spune Prof. Janet Werker de la Universitatea British Columbia – ,,În acest moment, nu știm dacă accelerarea sau întârzierea acestor repere importante în dezvoltarea limbajului au consecințe de durată asupra vorbirii copilului.’’

Studiul a analizat trei grupe de mame, unul tratat cu antidepresive, altul netratat și un grup care nu prezenta simptome de depresie. Cercetătorii au calculat dezvoltarea limbajului prin măsurarea modificărilor apărute în ritmul cardiac și prin mișcarea ochilor la sunete și imagini video ce conțineau limbaje native și non-native. Această dezvoltare a fost calculată la trei intervale, inclusiv la 6 și la 10 luni. Cercetătorii au studiat la 36 de săptămâni și felul în care ritmul cardiac al copiilor nenăscuți s-a modificat la auzul dialectului.

,,Aceste date ne arată încă o dată că starea mintală precară din timpul sarcini este o problemă de sănătate publică a mamei și a copilului,’’ spune co-autorul studiului  Dr. Tim Oberlander, profesor în dezvoltarea pediatrică la Universitatea British Columbia și la Institutul de Cercetare Copilul și Familia.

Iar o dezvoltare deficitară a vorbirii copilului poate crea probleme imense mai târziu în viață.

Copiii vor avea probleme mai târziu în viață

Depresia mamei le cauzeaza copiilor probleme in viitor

Copiii cu întârzieri de vorbire pot avea un risc mai mare de a dezvolta probleme sociale, emoționale sau comportamentale ca adulți, potrivit unui studiu făcut pe o perioadă de de 29 de ani.

Cercetătorii au folosit un test standardizat pentru a măsura abilitățile lingvistice receptive – abilitatea de a înțelege ceea ce spun alții – dintre cei 6.941 de copii la vârsta de 5 ani. Datele au fost disponibile la 72% dintre acești copii atunci când au încheiat 34 de ani.

În general, copiii care au prezentat semne de întârziere în aptitudinile de receptivitate la vârsta de 5 ani aveau mai multe șanse de a experimenta probleme de sănătate mintală la vârsta de 34 de ani decât copiii care nu au avut astfel de întârzieri. Aceste constatări au fost mai pronunțate în rândul bărbaților decât femeilor, arată studiul.

Articol redactat de Mihai Bran, Medic Psihiatru si Psihoterapeut.

Uneori depresia sau tulburările de anxietate pot trece neobservate. Nu aștepta prea mult. Testează-te acum!
*Scala HADS este un instrument de screening validat științific.