Depresia este o condiție care trece de foarte multe ori nediagnosticată, iar cei care sunt cuprinși de ea sunt deseori stigmatizați și făcuți să creadă că nu este o problemă adevărată. De fapt depresia poate afecta pe oricine, de la tânăr la bătrân și este una dintre cele mai răspândite boli în întreaga lume.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că aproximativ 350 de milioane de oameni de toate vârstele sunt afectați, fiind a treia cauză de dizabilitate la nivel global în 2004, iar până în 2020 va deveni principala cauză.

Statisticile arată că 15 % dintre noi suferim de depresie la un anumit moment pe parcursul vieții. Deși există tratament, iar medicația antidepresivă poate fi eficientă în 60%-80% din cazurile de depresie, doar 25% dintre cei afectați urmează un tratament eficient. Motivele: lipsa de resurse, lipsa personalului medical specializat, stigma socială asociată bolilor psihice, evaluarea inadecvată.

Anumite simptome ale depresiei pot include:

  • Sentimente de nevinovăţia
  • Probleme de somn
  • Iritabilitate
  • Energie scăzută
  • Capacitate de concentrare redusă
  • Tristețe persistență

Depresia poate duce la suicid. La nivel global OMS estimează că aproximativ 1 milion de oameni se sinucid în fiecare an, iar un procent însemnat dintre aceștia suferă de depresie. Mai mult, pentru fiecare persoană care comite suicid, există 20 sau mai multe care au tentative de suicid.

Ce este depresia

Depresia este o boală care debutează frecvent în anii tinereții, având un risc mare de recurență (posibilitatea reapariției episoadelor depresive de-a lungul vieții). Vârsta medie de debut a depresiei este în jur de 40 de ani, 50% dintre persoanele afectate având debutul bolii între 20 și 50 de ani. Depresia poate apărea încă din copilărie și până la vârste înaintate. În ultimul deceniu studiile au arătat o creștere a incidenței depresiei la persoanele sub 20 de ani, probabil în asociere cu creșterea consumului de alcool sau droguri la această categorie de vârstă.

Indiferent de țară, cultură, standard socio-economic s-a observat că numărul femeilor care suferă de depresie este mai mare decât cel al bărbaților. Este de 2 până la 3 ori mai frecventă la femei decât la bărbați. Conform OMS, 1 până la 2 mame din 10 fac depresie după naștere, fiind afectată capacitatea mamei de a avea grijă de copil și implicit creșterea și dezvoltarea ulterioară a copilului.

Articol redactat de Mihai Bran, Medic Psihiatru si Psihoterapeut.

Uneori depresia sau tulburările de anxietate pot trece neobservate. Nu aștepta prea mult. Testează-te acum!
*Scala HADS este un instrument de screening validat științific.