Depresia ante și postpartum la femei este pusă și pe seama fluctuațiilor hormonale, dar și pe seama schimbărilor sociale și a lipsei de suport. Specialiștii nu au căzut de acord că există un singur factor cauzator, ci un cumul de factori.

După naștere apare o scădere dramatică a hormonilor (estrogen și progesteron), care contribuie la depresia postpartum. Alți hormoni produși de glanda tiroidă pot scădea dramatic, inducând o stare de depresie și oboseală.

Schimbări ale volumului de sânge, tensiunii arteriale, sistemului imunitar și ale metabolismului pot contribui, de asemenea, la oboseală și schimbări afectiv-emoționale. Lipsa unui sprijin social, lipsa de somn, sentimentele de inadecvare și de îngrijorare pentru felul în care arată, sau pentru felul în care poate avea grijă de copilul ei, sunt alți factori care duc către depresia postpartum.

Dar și bărbații pot suferi de depresia postpartum

Si barbatii pot suferi de depresia postpartum

Un studiu publicat în 2010, în Journal of the American Medical Association, și efectuat pe 28,000 de bărbați, a găsit că în jur de 8-10% dintre tați experimentează o stare depresivă în timpul sarcinii partenerei. Specialiștii sunt de părere că riscul bărbatului de a face depresie se dublează în primele nouă luni de la nașterea copilului.

Mulți cred că bărbații suferă de depresie postnatală în conjuncție cu depresia partenerei, însă ei experimentează această depresie independent de cea a partenerelor.

Cercetătorii spun că îngrijorarea în legătură cu paternitatea iminentă, precum și anxietatea, sunt factorii majori cauzatori de depresie ante și postpartum la bărbați. Există însă unele studii care atestă faptul că unii bărbați au un nivel crescut de estrogen și un nivel scăzut de testosteron, după ce li se naște copilul. Biologii cred că deși acesta este felul naturii de a face bărbații să aibă grijă de nou-născut, un nivel scăzut de testosteron aducând cu sine și un nivel scăzut de agresivitate, tot acesta este și motivul pentru care unii bărbați se pot simți deprimați.

Alți doi factori care contribuie la instalarea depresiei postpartum la bărbați sunt: lipsa de somn (care vine cu dureri de cap, stări confuzionale, iritabilitate, dureri musculare, tensiune arterială crescută etc) și anxietatea.

Există psihoterapie pentru depresia postpartum

Vestea sarcinii în sine poate declanșa depresia la bărbați. Dacă partenera este însărcinată, dar bărbații acuză lipsă de apetit, lipsă de energie, lipsă de interes sexual, îngrijorare, anxietate și insomnie, s-ar putea să aibă depresie antepartum.

Motivele generatoare de depresie antepartum la bărbați pot fi:

  • îngijorarea de a face față în noul rol de tată
  • presiunea de a se muta într-o casă mai mare, de a procura mai multe venituri
  • îngrijorarea reală că relația s-ar putea schimba
  • atitudinile față de paternitate și masculinitate (bărbații vorbesc mai puțin despre felul în care simt și e important pentru ei să dea impresia că se descurcă în orice împrejurare)
  • schimbare în dinamica familială (unii se pot simți lăsați pe dinafara din relația mamă-copil și ar putea avea resentimente față de copil)
  • așteptări nerealiste față de relația sexuală, mai ales imediat după naștere
  • sentimente de nesiguranță în legătură cu rolul protector pe care îl au față de parteneră
  • lipsa oportunităților de a forma o legătură fizică cu bebelușul după naștere.

Există psihoterapie pentru depresia postpartum

Dacă ești un tată proaspăt, îți vine uneori să plângi de oboseală în timp ce legeni bebelușul, s-ar putea să se fi activat depresia postpartum – și pentru asta există psihoterapie!

Vorbește cu medicul tău de familie să te îndrume la un terapeut specialist sau lasă-ne pe noi să te ajutăm!

Articol redactat de Diana Nicolescu, Psiholog si Psihoterapeut.

Uneori depresia sau tulburările de anxietate pot trece neobservate. Nu aștepta prea mult. Testează-te acum!
*Scala HADS este un instrument de screening validat științific.