Depresia nu reprezintă doar o stare de tristețe trecătoare, ea este o boală care poate afecta pe oricine și oricând. Depresivul poate prezenta variate simptome emoționale, cognitive, fizice sau comportamentale. Depresia necesită tratament sub forma de ședințe de psihoterapie cu un specialist, și dacă este nevoie, se poate prescrie și medicamente pentru a reduce simptomele și a îmbunătăți calitatea vieții.

Cum recunoaștem depresia?

Principalele simptome ale depresiei sunt:

 • Starea depresivă
 • Pierderea interesului și a plăcerii pentru activități care înainte erau apreciate
 • Schimbări ale apetitului alimentar
 • Dereglarea somnului (de cele mai multe ori insomnie)
 • Agitație sau lentoare psihomotorie
 • Scăderea energiei, oboseală, epuizare fizică
 • Senzația de inutilitate și sentimente de vinovăţie
 • Scăderea capacității de concentrare, nehotărâre, dificultate în a lua hotărâri
 • Pesimism până la gânduri de moarte sau de suicide

Pentru a vorbi de depresie, adică de boală (denumită și tulburare depresivă majoră), simptomele trebuie să aibă anumite caracteristici:

 • sa fie prezente în cea mai mare parte a zilei
 • aproape în fiecare zi, timp de cel puțin 2 săptămâni
 • să fi apărut relativ de curând sau să fie în mod evident agravate, în comparație cu starea de dinainte
 • pot fi relatate de persoana în cauză sau pot fi observate de cei din jur
 • să determine o afectare semnificativă a funcţionării în domeniul social, professional, familial sau în alte domenii. La unele persoane această afectare a funcționării poate fi sesizată doar ca necesitând un efort suplimentar.

Care sunt principalele simptome ale depresiei

Depresia nu se datorează consumului de substanțe (cum ar fi droguri, medicamente) şi nici altor afecțiuni medicale pihiatrice sau generale, dar poate coexista cu acestea. De amintit că toate aceste situaţii pot agrava evoluţia unei depresii.

În cadrul tulburării depresive, nu a existat niciodată, în istoricul pacientului, un episod maniacal. Atunci când a existat un episod maniacal sau hipomaniacal vorbim de tulburare bipolară.

Pentru evaluarea depresiei există mai multe scale de evaluare, fiecare dintre acestea fiind compuse dintr-o lista de simptome. Fiecare simptom este analizat pe baza unor reguli exacte.

Scalele pot fi aplicate de către persoane cu experienţă, însă există şi scale completate de către persoanele cu depresie. Acestea din urmă se numesc scale de autoevaluare, iar Depresiv.ro recomandă urmatorul test persoanelor care vor să știe dacă au o zi proastă sau este vorba de depresie – scala HADS pentru depresie si anxietate.

Pentru a veni în ajutorul persoanelor care consideră că prezintă simptome de depresie, au fost concepute instrumente de screening, adică instrumente care pot orienta persoanele suferind de depresie. Astfel, dacă se obţin scoruri peste anumite valori persoana este sfătuită să se adreseze unui medic de specialitate.

Depresia se tratează?

depresia se trateaza

Depresia se poate trata și vindeca, numai că este nevoie de o participare activă la procesul de vindecare și necesită încredere în tratament, cât și în psihoterapeut. Se începe cu diagnosticul de la specialistul în boli mintale și se continuă cu un tratament pe o perioadă determinată de tipul de afecțiune.  

Depresia nu trebuie stigmatizată și trebuie văzută ca orice altă problemă medicală-atunci când presupui că ai probleme cu un picior, te duci la doctor să primești un diagnostic și tratament, nu?

Articol redactat de Mihai Bran, Medic Psihiatru si Psihoterapeut.

Uneori depresia sau tulburările de anxietate pot trece neobservate. Nu aștepta prea mult. Testează-te acum!
*Scala HADS este un instrument de screening validat științific.