Dacă te simți cu moralul la pământ, este recomandat să nu mai consumi băuturi care conțin zahăr și să încerci o ceașcă de cafea. Un nou studiu a făcut legătura între consumul de băuturi răcoritoare și depresie – cu versiunile pentru dietă prezentând probleme mai mari.

Cafeaua, totuși, se pare că are efectul opus.

Un consum regulat de sucuri fie ele carbogazoase, fie dietetice ar putea duce la instalarea unui episod depresiv. Cercetătorii americani precizează că marii consumatori de băuturi dulci și acidulate sunt mult mai vulnerabili în fața depresiei.

Potrivit unui studiu realizat de Institutul Național de Sănătate din SUA băuturile carbogazoase care conțin îndulcitori artificiali pot provoca depresie. Există foarte multe motive pentru care ar trebui să evităm sucurile și băuturile răcoritoare:  

  • niveluri foarte mari de zahăr rafinat
  • aciditate extremă
  • ingrediente artificiale și toxice

În cadrul cercetării amintite s-au studiat obiceiurile de consum a 265,000 de oameni cu vârste cuprinse între 50-71 de ani. Cercetătorii au monitorizat consumul de băuturi răcoritoare, ceai și cafea, între anii 1995-1996. Aproximativ 10 ani mai târziu aceiași respondenți au fost întrebați din nou dacă au fost diagnosticați cu depresie începând cu anul 2000.   

Riscurile consumului excesiv

Riscul consumul excesiv de sucuri este aparitia episodului depresiv

Rezultatele au arătat că persoanele care au băut patru sau mai multe sucuri pe zi prezentau un risc cu 30% mai ridicat de a suferi de depresie decât cei care nu consumau deloc asemenea băuturi. Persoanele care au băut sucuri dietetice au fost și mai expuse riscului de a suferi de depresie. Mai mult, cercetările au arătat că băutorii de cafea nu sunt expuși riscului de a dezvolta depresie.

“Rezultatele cercetării au demonstrat că reducerea băuturilor dulci, carbogazoase sau dietetice și înlocuirea lor cu cafea neîndulcită îi va ajuta în mod natural să reducă riscul de depresie”, a spus Dr. Honlei Chen, coordonatorul studiului.   

Însă, acesta nu a fost singurul studiu realizat pe această temă, iar depresia nu este singurul risc la care se supun consumatorii de băuturi răcoritoare. În octombrie 2012, o echipă de cercetători de la Universitatea Osaka a descoperit că femeile care beau un pahar de suc acidulat pe zi își măresc riscul de a suferi de un accident vascular, în timp ce un studiu realizat de cercetătorii suedezi pentru Jurnalul American de Nutriție Clinică a descoperit că bărbații care beau un pahar de suc acidulat pe zi își măresc riscul de cancer de prostată cu 40 de procente.

Articol redactat de Mihai Bran, Medic Psihiatru si Psihoterapeut.

Uneori depresia sau tulburările de anxietate pot trece neobservate. Nu aștepta prea mult. Testează-te acum!
*Scala HADS este un instrument de screening validat științific.