Surprinzător, stresul este benefic pentru că ne determină să ne mobilizăm, astfel încât să facem față provocărilor zilnice. Dar, bineînțeles, acest lucru este valabil pe termen scurt. Atunci când stresul devine o constantă ne afectează serios atât starea fizică, cât și pe cea mentală.

Stresul, este un sentiment pe care oamenii îl au atunci când sunt supraîncărcați și se luptă să facă față cererilor. Aceste cereri pot fi legate de finanțe, de muncă, de relații și de alte situații, dar orice lucru care reprezintă o provocare reală sau percepută sau o amenințare la adresa bunăstării unei persoane poate provoca stres.

Sarcinile de lucru obositoare care au termene limită, nivelul de risc al deciziilor pe care le iei la un moment dat acumulate cu probleme de cuplu sau probleme de sănătate ridică nivelul de stres la cote foarte înalte. În plus, un mediu de lucru ostil sau șefi prea impunători dăunează cu atât mai mult psihicului. În fața acestor factori, organismul trebuie să facă eforturi să se adapteze, însă uneori cedează.

Stresul poate fi un motivator eficient. Acesta poate fi esențial pentru supraviețuire. Mecanismul fight-or-flight (luptă sau fugi) ne ajută să determinăm reacțiile propice când suntem puși față în față cu un pericol.

Cu toate acestea, dacă acest mecanism este declanșat prea ușor sau când există prea mulți factori stresori, acesta poate submina sănătatea mintală și fizică a unei persoane și poate deveni nociv.

Stresul ne schimbă comportamentul

Stresul ne schimba comportamentul

Atunci când suntem stresați, în organism se eliberează o serie de hormoni, printre care și cortizolul, așa-numitul hormon al stresului. Treptat, acesta începe să genereze diverse simptome printre care amețeala, dureri de cap, stări de insomnie sau de irascibilitate, dificultăți de concentrare, ne taie pofta de mâncare și cheful de viață. Azi un pic, mâine un pic, și prin aceste stări se instalează pe neștiute depresia.

În primul rând, stresul afectează starea de sănătate a organismului provocând diverse boli. Cea mai frecventă boală cauzată de stres este cea de inimă. Oamenii stresați sunt mai predispuși să facă atac de cord, iar după un astfel de episod șansele ca persoana respectivă să devină deprimată sunt foarte mari.

Apoi, stresul este principala cauză a cancerului. O astfel de boală traumatizează atât fizic, cât și psihic persoana în cauză. Procedurile dureroase de vindecare, costul foarte ridicat al tratamentelor, incertitudinea vindecării pot conduce foarte ușor către depresie.

Efectele daunatoare ale stresului

Un alt efect al stresului este insomnia. Stresul poate cauza supraexcitarea sistemului nervos, o stare biologică în care oamenilor pur și simplu nu le mai este somn. Sau le este somn, dar nu pot să doarmă. Iar somnul, se știe, este esențial pentru menținerea unei stări mentale bune.   

Adesea, stresul provoacă schimbări vasculare care pot duce la dureri de cap sau migrene. Mai mult, stresul ne tensionează și mușchii, care înrăutățesc durerile de cap.

Prea mult cortizol eliberat în organism va interfera cu abilitățile creierului de concentrare. În timpul perioadelor de stres maxim, hormonul interferează cu neurotransmițătorii, chimicalele pe care celulele creierului le folosesc ca să comunice între ele. De aceea, procesul de a gândi clar poate fi afectat.   

Un stres sever, constant, poate afecta sarcina, poate provoca pierderea acesteia sau poate împiedica o femeie să rămână însărcinată. Mai mult, nivelul ridicat de stres poate afecta dezvoltarea creierului fetusului. În plus, factorii de stres sunt foarte riscanți în astfel de perioade pentru că femeia este extrem de sensibilă la schimbările care se produc cu organismul ei și poate foarte ușor să dezvolte o depresie, fie înainte, fie după naștere.

Articol redactat de Mihai Bran, Medic Psihiatru si Psihoterapeut.

Uneori depresia sau tulburările de anxietate pot trece neobservate. Nu aștepta prea mult. Testează-te acum!
*Scala HADS este un instrument de screening validat științific.