Marime text: A A A
Print

Depresia – Date generale

4.21 avg. rating (84% score) - 33 votes

Depresia poate afecta pe oricine, de la tânăr la bătrân și este una dintre cele mai răspândite boli în întreaga lume. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că aproximativ 350 de milioane de oameni de toate vârstele sunt afectați, fiind a treia cauză de dizabilitate la nivel global în 2004, iar pana în 2020 va deveni principala cauza.

Statisticile arată că 15 % dintre noi suferim de depresie la un anumit moment pe parcursul vieții. Deși există tratament, iar medicatia antidepresivă poate fi eficientă în 60-80% din cazurile de depresie, doar 25% dintre cei afectați urmează un tratament eficient. Motivele: lipsa de resurse, lipsa personalului medical specializat, stigma socială asociată bolilor psihice, evaluarea inadecvată.

Depresia poate duce la suicid. La nivel global OMS estimează că aproximativ 1 milion de oameni se sinucid în fiecare an, iar un procent însemnat dintre aceștia suferă de depresie. Mai mult, pentru fiecare persoană care comite suicid, există 20 sau mai multe care au tentative de suicid.

Depresia este o boală care debutează frecvent în anii tinereții, având un risc mare de recurență (posibilitatea reapariției episoadelor depresive de-a lungul vieții). Vârsta medie de debut a depresiei este în jur de 40 de ani, 50% dintre persoanele afectate având debutul bolii între 20 și 50 de ani. Depresia poate aparea încă din copilarie și până la vârste înaintate. În ultimul deceniu studiile au arătat o creștere a incidenței depresiei la persoanele sub 20 de ani, probabil în asociere cu creșterea consumului de alcool sau droguri la această categorie de vârstă.

Indiferent de țară, cultură, standard socio-economic s-a observat că numărul femeilor care suferă de depresie este mai mare decât cel al bărbaților. Este de 2 până la 3 ori mai frecventă la femei decât la bărbați. Conform OMS, 1 până la 2 mame din 10 fac depresie după naștere, fiind afectată capacitatea mamei de a avea grijă de copil și implicit creșterea și dezvoltarea ulterioară a copilului.

*******************************************

Asociatia INOMEDICA nu desfasoara in acest moment programe pentru tratamentul gratuit al depresiei.

Programele anterioare au presupus parteneriate cu institutii de invatamant superior de prestigiu si traditie din Romania, Universitatea Babes-Bolyai din Cluj Napoca si Universitatea de Vest din Timisoara.

In cazul in care sunteti interesat de un astfel de program pentru tratamentul gratuit al depresiei va rugam sa consultati periodic aceasta pagina sau sa va abonati la newsletter-ul nostru disponibil aici.

*******************************************

4.21 avg. rating (84% score) - 33 votes