În general, persoanele care suferă de depresie nu pot să își înlăture emoțiile negative indiferent de ceea ce fac. Depresia nervoasă se caracterizează cu precădere prin tristețe, apatie, oboseală, lipsă de interes pentru tot ceea ce ne înconjoară, sentimentul că nimic nu merită efortul. Această afecțiune nu trebuie tratată ca o simplă stare proastă, ea este o boală care necesită tratament.

Persoanele care au fost victime ale unor tulburări anxioase prezintă un risc mult mai mare de a dezvolta o depresie nervoasă.

Prin ce se manifestă depresia nervoasă

Prin ce se manifesta depresia nervoasa

Depresia nervoasă are ca principal simptom o dispoziție generală de tristețe. Prin dispoziție, se înțelege starea de spirit, imaginile mentale care rulează în capul depresivului. În mintea pacientului se instalează o stare de tristețe permanentă.

De foarte multe ori, funcționarea corpului și a organismului per total este încetinită de această afecțiune. O persoană care suferă de depresie nervoasă face eforturi pentru orice: să se trezească, să se îmbrace, să mănânce, să vorbească, totul pare lent, searbăd și apăsător.

În astfel de situații se instalează și oboseala și apar durerile difuze ale musculaturii, ale articulațiilor sau cele de cap. Apetitul scade considerabil și astfel apare riscul unei slăbiri. În cazuri extreme se poate ajunge chiar la bulimie.

Acest tip de depresie provoacă și tulburări ale somnului. Pacientul tinde să se trezească în jurul orei 5 dimineața și este incapabil să mai adoarmă.

Pe lângă toate acestea, depresivul este extrem de iritabil, are frecvent gânduri suicidale, are probleme de concentrare și memorie, devine confuz și nu mai găsește plăcere în nici un fel de activitate.

Cauzele unei astfel de depresii sunt diverse

Cauzele depresiei nervoase

Simptomele acestei depresii pot fi diferite de la persoană la persoană, de la bărbați la femei, de la tineri la bătrâni. În aceeași măsură, simptomele pot fi severe sau minore, ceea ce contează este cât de des apar aceste simptome:                                                                         

  • probleme emoționale, de muncă, de familie etc.
  • stresul și lipsa exercițiului fizic împiedică organismul nostru să atingă nivelul adecvat de endorfină
  • unele medicamente pot genera depresie nervoasă
  • consumul de tutun, alcool, cafeină în exces
  • alimentația precară

Dacă te regăsești în simptomele și cauzele expuse, este timpul să începi tratamentul pentru depresie. Cu cât aștepți mai mult, cu atât simptomele se pot agrava, iar calitatea vieții scade.

Citește mai mult despre tratamentul pentru depresie.

Articol redactat de Mihai Bran, Medic Psihiatru si Psihoterapeut.

Uneori depresia sau tulburările de anxietate pot trece neobservate. Nu aștepta prea mult. Testează-te acum!
*Scala HADS este un instrument de screening validat științific.