Depresia nu se manifestă la fel în toate cazurile, existând o diferență între depresia la femei și cea la bărbați. Nu numai că femeile sunt mai predispuse la depresie decât bărbații, dar cauzele depresiei la femei și chiar simptomele sunt deseori diferite. În cazul femeilor există mai mulți factori care contribuie la depresie de la hormonii reproductivi, la presiuni sociale până la felul în care femeile răspund la stres. Cunoscând acești factori, femeile pot minimaliza riscul de apariție al depresiei și  o pot trata mai eficient.

Femeile sunt de două ori mai predispuse decât bărbații să sufere de depresie și de a avea tentative de suicid, dar cei din urmă au un risc mai crescut pentru a duce până la capăt planul de a-și lua viața.  

Această diferență persistă dincolo de rasă, etnie sau statut economic. De fapt, aceste diferențe se regăsesc în majoritatea țărilor din lume. Există multe teorii care încearcă să explice incidența ridicată a depresiei la femei, luând în considerare mai mulți factori, incluzându-i și pe cei biologici, psihologici și sociali.

Cauzele biologice și hormonale

Cauzele biologice si hormonale

Probleme premenstruale – Fluctuațiile hormonale din timpul ciclului menstrual pot cauza simptomele cunoscute sindromului premenstrual (SPM), precum balonare, iritabilitate, oboseală și reactivitate emoțională. Pentru multe femei, SPM este ușor. Dar pentru alte femei, simptomele sunt suficient de severe pentru a le perturba viața și pentru a li se putea pune un diagnostic de tulburare disforică premenstruală.

Sarcina și infertilitatea – Multele schimbări hormonale care se întâmplă în timpul sarcinii pot contribui la depresie, în special la femeile care au deja o mai mare predispoziție spre stările depresive. Alte aspect care țin de sarcină precum avortul spontan, o sarcină nedorită sau infertilitatea pot de asemenea să joace un rol în depresie.

Depresia postpartum –  Multe mame experimentează sindromul “baby blues”. Aceasta este o reacție normal  care tinde să dispară în câteva săptămâni. Cu toate acestea, unele femei pot experimenta o depresie severă, de durată. Aceasta este cunoscută sub numele de depresie postpartum. Depresia postpartum se crede că este influențată, cel puțin într-o anumită măsură, de fluctuațiile hormonale.

Depresia ante și post-partum poate să apară atât la femei, cât și la bărbați. Bărbații reprezentând simptomele depresiei diferit.  

Perimenopauza și menopauza – Femeile pot avea un risc crescut de depresie pe durata perimenopauzei, etapă care conduce la menopauză când hormonii de reproducere fluctuează rapid. Chiar și femeile care nu au suferit în trecut de depresie, în timpul menopauzei au un risc crescut de a avea depresie.

Cauzele psihologice

Cauzele psihologice

Concentrarea (ruminarea) pe sentimente negative –  Femeile sunt mult mai înclinate către meditație  când sunt în depresie. Asta include plânsul prin care își eliberează tensiunea emoțională, încercarea de a afla de ce sunt depresive și discuțiile cu prietenii despre depresie. De aceea, meditația s-a demonstrat că menține depresia  și chiar o poate înrăutăți. Bărbații, pe de altă parte, tind să-și distragă atenția când sunt depresivi, iar spre deosebire de meditație, distracția poate reduce depresia.

Stresul – Unele studii arată că femeile sunt mult mai predispuse decât bărbații să dezvolte depresie la nivele mai scăzute de stres. În plus, răspunsul psihologic al femeii la factorii de stres este diferit având în vedere că femeile produc mai mulți hormoni de stres decât bărbații.

Probleme de imagine – Diferențele în ceea ce privește depresia la femei și bărbați încep încă din adolescență. Apariția unor diferențe de sex în timpul pubertății probabil joacă și ele un rol. Unele cercetări relevă insatisfacție, în ceea ce privește imaginea propriului corp, care crește la fete la pubertate.

Tratamentul pentru depresie

Tratamentul pentru depresie

Studiile recente privind depresia arată că modul în care percepem tulburarea mintală, ceea ce credem că este această afecțiune, este de fapt important în eficacitatea (eficiența) tratamentului care ne este supus. Cu cât știm mai multe despre depresie, cu cât o înțelegem mai bine și știm de ce trebuie să ne ferim.

Primul pas este să te documentezi cât mai mult în legătură cu această afecțiune, iar tratamentul psihoterapeutic nu trebuie neglijat. Importanța rolului terapeutului în procesul de vindecare este, deseori, ignorată nu doar de cel depresiv, dar și de familia acestuia.

Tratamentul pentru depresie poate să fie la un click distanță.

Articol redactat de Mihai Bran, Medic Psihiatru si Psihoterapeut.

Uneori depresia sau tulburările de anxietate pot trece neobservate. Nu aștepta prea mult. Testează-te acum!
*Scala HADS este un instrument de screening validat științific.