Depresia postpartum este o boală gravă care poate apărea în primele luni după naștere. De asemenea, se poate declanșa după avort spontan și nașterea unui copil mort. Depresia postnatală sau postpartum afectează una din opt femei în primele luni după naștere. Depresia postpartum se caracterizează prin stări de tristețe, inutilitate și lipsă de speranță pentru viitor, iar unii părinți se simt ca și cum nu le pasă de copil și nu reușesc să formeze o legătură cu cel mic.

Cauzele depresiei postpartum

cauzele depresiei postpartum

Printre cauzele depresiei postpartum putem menționa:

 • Prezența tulburărilor mintale în familie (părinți, bunici etc)
 • Suport emoțional deficitar din partea familiei, partenerului sau prietenilor.
 • Factori cauzatori de stres precum un nou-născut diagnosticat cu anumite boli (sau colici), avort spontan, copil născut mort, sarcină nedorită și probleme financiare sau de familie.
 • Declanșarea depresiei în timpul sarcinii.
 • Episoade depresive anterioare

Printre cauzele acestui tip de depresie sunt lipsa de vitamine și modificările hormonale ale femeii în timpul sarcinii.

Cum se manifestă depresia postnatală?

cum se manifesta depresia postpartum

Mamele care suferă de depresia postpartum pot avea mai puține emoții pozitive și mai multe negative față de copil, sunt mai puțin grijulii și mai puțin sensibile la suferințele copilului, mai puțin disponibile emoțional sau chiar au gânduri de a-și răni propriul copil.   

Depresia postpartum nu se manifestă doar printr-o dispoziție depresivă (mamele sunt instabile emoțional și se exteriorizează plângând). Tulburarea se poate manifesta și prin  

 • lipsa de speranță, sentimentul de gol interior (asociat sau nu cu neliniște)
 • iritabilitate și senzație de oboseală exagerată  
 • absența plăcerii din toate sau aproape toate activitățile zilnice  
 • modificări în apetit sau greutate
 • tulburări de somn precum insomnie
 • modificări în felul de a vorbi și a merge (uneori încetineală)
 • oboseală extremă sau pierderea energiei
 • scăderea libidoului
 • sentimente de lipsă de valoare sau vinovăție (fără o cauză aparentă)
 • sentimente copleșitoare de inutilitate
 • sentimente negative sau confuze pentru nou-născut
 • dificultăți în concentrarea atenției și în luarea deciziilor și se poate ajunge până la gânduri despre moarte sau sinucidere.  

Unele femei cu depresie postpartum au temeri că își vor răni bebelușul. Acestea însă nu trebuie confundate cu dorința de a-i face rău copilului!

Și tații pot avea depresie postpartum

Si tatii pot avea depresie postpartum

Medicii specialiști sunt de părere că depresia se dublează în primele nouă luni de la nașterea copilului și nici tații nu sunt feriți de depresia postnatală.

1 din 4 tați este afectat de depresia postnatală (depresie paternală). Aceasta se manifestă asemenea depresiei postpartum (teamă, neliniște, tristețe) însă presupune și alte simptome noi (agresivitate, predispoziție pentru conflicte în interiorul și în afara familiei, posibil refugiu în alcool, fluctuații de tensiune arterială).

Dacă ai dubii, poți să citești mai multe despre depresia postpartum la bărbați!  

Tratament pentru depresia postpartum

Tratament pentru depresie postpartum

Pentru tratarea depresiei și depășirea acestei perioade trebuie consultat medicul specialist în scopul stabilirii tratamentului adecvat fiecărui pacient în parte. Uneori este necesar și controlul funcției glandei tiroide în vederea excluderii afectării acesteia. Alte terapii care pot fi folosite sunt: psihoterapia, aplicarea unor tehnici de relaxare sau a unor exerciții de respirație profundă.

Măsuri suplimentare de tratare a depresiei pot fi: plimbări cu prietenii și familia, expunerea cât mai frecventă la soare, alimentație echilibrată, evitarea consumului de cafea și alcool, exerciții fizice zilnice și plimbări frecvente, solicitarea ajutorului pentru rezolvarea sarcinilor gospodărești (prepararea mâncării și alte probleme casnice), evitarea surmenajului, respectarea somnului și odihnei, alăturarea unui grup de mame cu nou-născuți, participarea la un curs de masaj pentru copii, învățarea de modalități de stabilire a legăturii afective cu nou-născutul, ascultarea de muzică stimulatoare pe parcursul zilei și liniștitoare seară.  

De altfel, persoanele din preajma proaspetelor mămici trebuie să le asculte cu privire la sentimentele lor și să colaboreze cu ele.

Articol redactat de Mihai Bran, Medic Psihiatru si Psihoterapeut.

Uneori depresia sau tulburările de anxietate pot trece neobservate. Nu aștepta prea mult. Testează-te acum!
*Scala HADS este un instrument de screening validat științific.