Anxietatea și depresia se asociează frecvent. În clinică, sindroamele anxios-depresive acoperă cea mai mare parte dintre cazuri. Uneori sindromul primar este de natură depresivă, iar anxietatea este un simptom asociat, dar prezența sa are consecințe practice atât în privința evoluției cât și a tratamentului. Se vorbește în aceste cazuri de o depresie anxioasă.

În alte cazuri, simptomele anxioase și cele depresive coexistă, au o intensitate redusă și nu justifică un diagnostic separat de depresie sau anxietate. Sunt cazuri frecvent întâlnite în practica medicilor de familie, dar și în cabinetele de psihiatrie. Este vorba de tulburarea mixtă anxioasă și depresivă.

O altă situație este întâlnită la pacienții cu tulburări de anxietate care dezvoltă ulterior o depresie. Uneori simptomele anxioase sunt chiar mai evidente decât cele de depresie, putând conduce la întârzierea diagnosticului corect.

Anumite simptome ale anxietății pot include:

  • Grija excesivă
  • Probleme de somn
  • Temeri iraționale
  • Probleme digestive
  • Panica
  • Perfecționism

Studiile longitudinale au arătat că persoanele care au prezentat anxietate semnificativă, netratată, au dezvoltat ulterior depresii.

Comorbiditatea

Anxietatea introducere

Prezența mai multor afecțiune psihologice de către un pacient se numește comorbiditate. Când vine vorba de tulburări de anxietate, vorbim despre prezența a mai multor tulburări de anxietate care se petrec în același timp – cum ar fi fobie socială și tulburări de panică. Dar se poate manifesta și prin apariția unei tulburări de anxietate cuplată cu o tulburare de altă natură-actor recurent fiind depresia.

Comorbiditatea anxietate-depresie

Coexistenta anxietatii si depresiei este extrem de frecventă. Astfel, cam o treime dintre persoanele care prezintă anxietate generalizată sau tulburare de panică (atacuri de panică repetate) vor prezenta și o simptomatologie depresivă la un moment dat. Pe de altă parte aproximativ două treimi dintre persoanele cu depresie întrunesc criteriile unei tulburări de anxietate.

Studiile au arătat că între 50% și 70% dintre persoanele care suferă de depresie au fost tratate și pentru anxietate, de-a lungul evoluției afecțiunii lor.

Riscul de a dezvolta un episod depresiv major este de 9 ori mai mare la persoanele care suferă sau au suferit de fobie simplă, de 11 ori mai mare la cei cu tulburare obsesiv compulsivă, de 15 ori mai mare la cei cu agorafobie, de 19 ori mai mare la cei cu tulburare de panică.

Totodată existența unui episod depresiv major în istoricul unei persoane cu atacuri de panică, reprezintă un factor de evoluție nefavorabilă a tulburării de panică.

Informatii generale despre anxietate

Peste 40% dintre persoanele care suferit un episod depresiv vor prezenta tulburări de anxietate și 25% dintre persoanele cu anxietate vor prezenta cel puțin un episod depresiv. O cincime (20%) dintre persoanele deprimate au prezentat atacuri de panică.

Studiile efectuate în rândul persoanelor care sunt consultate în cabinetul medicului de familie arată că în aproximativ 70% din cazuri depresia se asociază cu anxietatea. De remarcat că agravarea depresiei antrenează și accentuarea simptomatologiei anxioase și viceversa.

Comorbiditatea anxietate-depresie are un impact negativ asupra:

  • gravității afecțiunii persoanelor în cauză,
  • evoluției afecțiunilor,
  • adaptării sociale,
  • răspunsului la tratament.

Comorbiditatea dintre tulburările de anxietate și alcool

Comorbiditatea dintre tulburarile de anxietate si alcool

Anxietatea este corelată cu un consum abuziv de alcool sau chiar cu dependența de alcool. Consumul abuziv de alcool poate fi trăit ca anxiolitic, acționând pe simptomele anxioase preexistente. Pe de altă parte, consumul excesiv de alcool poate conduce la apariția unor tulburări de anxietate sau la depresie.

Aproximativ 25% dintre persoanele care solicită consultații pentru tulburările anxioase sunt persoane cu un consum excesiv de alcool. Dintre aceștia, 7-18% prezintă atacuri de panică.

Articol redactat de Mihai Bran, Medic Psihiatru si Psihoterapeut.

Uneori depresia sau tulburările de anxietate pot trece neobservate. Nu aștepta prea mult. Testează-te acum!
*Scala HADS este un instrument de screening validat științific.