Studiile au arătat că peste 50% dintre adulți se confruntă cu o teamă specifică, iar situațiile care apar sunt resimțite ca greu de evitat sau suportat. Acest efort foarte mare poate duce spre anxietate, subiectul având nevoie de prezența și confortul unei alte persoane.

Agorafobia

Agorafobia este anxietatea legată de locuri sau situații din care scăparea/ieșirea poate fi dificilă sau în care ajutorul nu este la îndemână în cazul în care subiectul ar avea un atac de panică. Putem numi situații în care subiectul se poate regăsi: este singur în afară casei, într-o mulțime, la rând, pe un pod, într-un mijloc de transport.  

În cazul agorafobiei, procentul când vine vorba de repartiția sexului se înclină masiv în favoarea femeilor – 80% .

Fobia simplă

Fobia simpla

Este frica marcată și persistentă, excesivă și nerezonabilă, declanșată de prezența sau anticiparea unei situații. Această expunere la stimulul fobic determină un răspuns imediat de anxietate (atac de panică). Persoana în cauză recunoaște că teama este excesivă și nerezonabilă, dar situația fobica este evitată sau suportată cu greu.

Fobiile simple apar în copilărie, dar nu se știe exact cauza lor. Unii specialiști spun că se transmit genetic, se moștenesc de la strămoși și sunt perpetuate din generație în generație, iar alții punctează faptul că acestea sunt dobândite prin condiționare.  

Tipuri de fobie simplă

  • animal – păianjeni, șerpi, insecte
  • de mediu – înăltimi, furtuni, apă
  • sânge/injecție – formă frecvent familială
  • situațională – avion, lift, spații închise   

….plus altele.

Fobia socială

Fobia sociala

Fobia socială este cea mai frecventă formă de anxietate. Aceasta își face marcată prezența în adolescență sau la începutul vârstei de adult, întâlnindu-se la 7%-12% dintre oameni.

Fobia socială este frica marcată și persistentă de situații sociale în care subiectul vine în contact cu persoane necunoscute sau este supus unei posibile observații (critici). Persoana în cauza se teme că va acționa într-un mod care va fi umilitor sau jenant.

Această expunere socială provoacă anxietate (atac de panică). Chit că persoană respectivă recunoaște că frica este excesivă și nerezonabilă, situațiile sunt greu de evitat sau suportat.  

Cum scăpăm de fobii?

Cum scapam de fobii

Această frică puternică poate lua controlul asupra vieții unui om și poate să înceapă să ia decizii dacă este lăsată să-și facă de cap. Un prim pas în drumul spre vindecare este realizarea faptului că definiția în sine a fobiei pune în vedere un lucru foarte important – este o teamă irațională și exagerată.

Fobia are putere doar atunci când i se permite să aibă putere.

Soluția propusă de specialiști este desensibilizarea – expunerea progresivă la situațiile care induc teamă și frică cu scopul ca pacientul să conștientizeze, de fapt, că evenimentele care se produc nu sunt periculoase și pot fi menajate.

Ajutorul specializat nu este exclus și persoana care cere ajutor nu trebuie să fie stigmatizată. Este perfect normal să ceri ajutor când treci printr-o perioadă mai grea. Cum te duci la doctor ca ți-ai rupt piciorul, așa te duci și la terapeut să te ajute să te vindeci.

Articol redactat de Mihai Bran, Medic Psihiatru si Psihoterapeut.

Uneori depresia sau tulburările de anxietate pot trece neobservate. Nu aștepta prea mult. Testează-te acum!
*Scala HADS este un instrument de screening validat științific.