Sărbătorile de iarnă sunt cele mai aglomerate, neliniștite și pline de bucurie zile ale anului. În această perioadă oamenii din toată lumea se pregătesc pentru una dintre cele mai importante și fericite sărbători de iarnă – Crăciunul.

Copiii se gândesc cu bucurie la această zi și abia așteaptă să deschidă cadourile pe care le vor primi de la Moș Crăciun; adulții sunt încântați de zilele libere de la muncă, de petrecerile de Crăciun, de timpul pe care îl vor petrece cu familia și prietenii, de atmosfera cu cântece și filme de Crăciun. Toată lumea ar trebui să se simtă fericită în perioada sărbătorilor de iarnă și mai ales de Crăciun!

Realitatea este diferită

Abuzul de alcool indica starea depresiva

Realitatea zilelor de Crăciun este că uneori sunt prea multe de făcut și prea puțin timp, prea multe de cumpărat și insuficienți bani. În același timp, unii trăiesc experiența faptului că sunt departe de familie, că nu au o persoană dragă apropiată cu care sa împărtășească, nu au prieteni și sunt singuri de Crăciun sau, deși sunt înconjurați de familie și prieteni, se simt ca și cum ar fi singuri.

Pentru mulți scăderea temperaturii specifică iernii, scurtarea zilei în favoarea nopții combinate cu stresul de sărbători și așteptările prea mari, consumul de alcool, pot accentua starea de anxietate și depresie. Cu cât încearcă să lupte mai mult, cu atât se simt mai triști și mai deprimați.

Pentru a intra în spiritul sărbătorilor, pentru a se simți mai bine și pentru a uita de probleme, unele persoane încep să consume alcool. Consumul de alcool determină inițial, în funcție de persoana și de cantitatea consumată, o stare de bună dispoziție, relaxare musculară, scăderea inhibițiilor și creșterea încrederii în sine iar problemele par mai îndepărtate și mai ușor de rezolvat – chiar și starea de anxietate și tristețe par să scadă.

O dată cu continuarea consumului de alcool sentimentele de tristețe, de fapt, se accentuează, apar problemele de memorie și atenție, ceilalți devin enervanți, apare iritabilitatea și agitația sau somnolența. Dependența de alcool apare când consumul de alcool devine zilnic, în cantități în general mari, când consumul este necesar încă de dimineață pentru a începe o nouă zi, când aproape întreaga activitate este organizată în jurul alcoolului și s-a pierdut capacitatea de a controla cantitatea și frecventa consumului.

Dependeta de alcool indica depresia

Frecvent, reluarea consumului de alcool la un pacient dependent de alcool aflat în abstinență apare de sărbători, la masa de Crăciun sau de Anul Nou, cu familia sau prietenii.

Dependența de alcool se asociază frecvent cu depresia, cercetătorii au arătat că 78% din bărbații dependenți de alcool fac depresie, iar 66% din femeile deprimate devin dependente de alcool: ”mă simt trist și beau ca să mă simt mai bine”, “mă simt vinovat că am băut atât de mult și i-am supărat pe cei dragi”. Sentimentele de culpabilitate din depresie și consumul de alcool pot duce la acțiuni extreme cum ar fi suicidul.

Aproape o treime dintre persoanele cu depresie majoră au și o problemă cu alcoolul. Deseori, depresia apare înaintea dependenței de alcool. Copiii deprimați au mai multe șanse de a avea probleme cu alcoolul în decursul vieții lor, mai ales dacă văd un comportament negativ în familie – e.g. părinți depresivi care își îneacă amarul în alcool. Iar adolescenții, care au avut o perioadă de depresie majoră, sunt de două ori mai susceptibili de a începe să bea față de ceilalți adolescenți fără tulburări mintale.

Există metode de a te lăsa de alcool

Există metode de a te lăsa de alcool

La fel, există metode de a te trata de depresie.

Dacă te regăsești în paragrafele de mai sus, te simți trist și/sau consumi alcool nu ezita să vorbești cu un specialist sau cere ajutorul unui prieten bun. Dacă cineva drag ție din familie sau prieten suferă de depresie și/sau are un consum problematic de alcool oferă-i sprijinul tău sau îndrumă-l către un specialist.

Tratamentul psihoterapeutic este necesar pentru îmbunătățirea calității vieții și pentru a opri consecințele nefaste cauzate de depresie.

Articol redactat de Mihai Bran, Medic Psihiatru si Psiholog.

Uneori depresia sau tulburările de anxietate pot trece neobservate. Nu aștepta prea mult. Testează-te acum!
*Scala HADS este un instrument de screening validat științific.