Când ești deprimat, te poți simți ca și cum nu mai ai scăpare, că totul o să rămână la fel de mohorât și fără noimă. Cu toate acestea, chiar și cea mai severă depresie este tratabilă. Dacă depresia te împiedică să îți trăiești viața dorită, nu ezita să cauți ajutor specializat.

Informarea despre opțiunile de tratament pentru depresie te pot ajuta să te iei decizia potrivită pentru tine – de la terapie și medicație, până la schimbări majore în stilul alimentar, există multe tratamente eficiente care te pot ajuta să depășești depresia și să-ți recuperezi dorința de viață.

La baza abordării cu succes a unei persoane cu depresie, cu scopul de a îi comunica necesitatea începerii unui proces de vindecare sub îndrumarea unui specialist în boli mintale, este stabilirea încrederii  în psihoterapie și în faptul că cei din jur îi vor binele.

Următorii pași ar fi evaluarea completă a stării psihice dar și fizice a depresivului, urmată imediat de construirea unui plan terapeutic pe termen scurt și lung.

Psihoterapia, tratamentul pentru depresie

Psihoterapia este tratamentul pentru depresie

Se recomandă asocierea dintre farmacoterapie şi psihoterapie, întrucât se obţin rezultate mai bune – dar, tratamentul medicamentos este prescris doar de medicul psihiatru, în urma unei evaluări complete, în funcţie de severitatea depresiei.

Pentru cazurile de depresie moderată sau severă se recomandă începerea tratamentului medicamentos şi apoi a psihoterapiei. În acest fel farmacoterapia pregăteşte persoana depresivă pentru abordarea psihoterapeutică. Psihoterapia este recomandată de către medicul psihiatru.

Psihoterapeutul poate fi medic psihiatru, psiholog sau chiar alte persoane dacă au parcurs o formare agreată de învățământ.

Spitalizarea persoanei se face doar după ce s-a parcurs o evaluare completă și dacă există un risc pronunțat de suicid. Internarea se mai poate recomanda  și dacă persoana diagnosticată nu mai poate funcționa.

Este foarte important ca orice abordare a pacientului cu depresie să cuprindă și sfaturi legate de activitatea fizică precum și despre alimentație. Există numeroase dovezi care atestă rolul benefic al activității fizice în tratarea depresiei precum despre diverse tipuri de alimentație (de exemplu alimentația mediteraneană).

Psihoterapia online, la fel de eficientă

Psihoterapia online este la fel de eficienta

Diverse studii au arătat că psihoterapia online și terapia clasica, față-în-față, sunt eficiente în aceeași măsură. Pe baza studiilor, cercetătorii au observat cum cele două forme de terapie au avut aceleasi rezultate. Nu numai că teoria lor a fost confirmată, rezultatele pentru terapia online au depășit chiar așteptările lor.

Psihoterapia online îți construiește un pod virtual între tine și psihoterapeutul ales-chit că stați la sute, chiar și mii de km depărtare. Iar, din cauza progresului tehnologic, o conexiune stabilă la internet care să permită comunicarea audio-video fără nici o problemă este foarte accesibilă-precum și ieftinirea laptop-urilor din ultimii ani.

Fie că vrei să parcurgi ședințele cu psihoterapeutul online, din pat, sau de la birou, sau preferi drumul spre cabinetul terapeutului, rezultatele vor fi aceleași!

Articol redactat de Mihai Bran, Medic Psihiatru si Psihoterapeut.

Uneori depresia sau tulburările de anxietate pot trece neobservate. Nu aștepta prea mult. Testează-te acum!
*Scala HADS este un instrument de screening validat științific.