Pentru multe persoane, depresia se poate croniciza sau poate deveni o afecțiune pe toată durata vieții, cu prezența a mai multor episoade. Poate să fie complet demoralizant atunci când îți dai seama că ți-a reapărut depresia și simptomele ei de tristețe, oboseală și iritabilitate.

Este important să înțelegi când depresia este pe punctul de a reveni ca să acționezi imediat:

Mai jos, găsești informații despre 9 semne care indică reapariția depresiei ca să știi când un episod este aproape.

1. Mai mult decât o zi proastă

Mai mult decat o zi proasta

 

Cum poți să-ți dai seama că este vorba de depresie și nu doar o perioadă proastă și tristă?    

Trebuie să-ți pui anumite întrebări în legătură cu evenimentele din viața ta:

  • Ești trist pentru ceva ce s-a întâmplat la birou?
  • Sunt probleme cu partenerul de viață?

Pot fi doar momente solitare de tristețe, dar dacă te simți fără speranță, simți că vrei să plângi fără motiv și parcă ești gol în interior, pe o durată mai mare de 2 săptămâni, atunci s-ar putea să fie vorba despre un episod de depresie.   

2. Vrei să te izolezi

Izolarea si depresia

Eviți în mod activ să-ți părăsești casa? Te simți ca și cum cea mai scurtă conversație este mult prea dificilă? Te izolezi social când un prieten vrea să te scoată în oraș? Faptul că nu mai vrei, nu-ți face plăcere, să socializezi cu prietenii este un semn al depresiei.

Un grup de suport nu este doar un mod sănătos de a menține depresie departe, dar și un factor foarte important pentru a duce o viață împlinită.    

3. Ai tulburări de somn

Tulburari de somn si depresia

Dacă reușești cu dificultate să adormi, și ți-e greu să menții un program de somn, sunt șanse să-ți agravezi celelalte simptome ale depresiei cum ar fi fatigabilitatea.

Cea mai frecvent întâlnită tulburare de somn la persoanele care au fost diagnosticate cu depresie este insomnia.

4. Ești mai irascibil decât de obicei

Irascibilitatea si depresia

Depresia se poate manifesta și prin simptome de iritabilitate. Cei care aveau un stil de viață relaxat pot ajunge să se certe cu cei dragi fără să-și dea seama că depresia își spune cuvântul, nu ei. Acest lucru face ca toleranța la stres să scadă destul de drastic.

Bărbații diagnosticați cu depresie au șanse mai mari să se comporte nesăbuit, sa fie nervoși sau chiar violenți.  

5. Dacă nu-ți mai face plăcere…

Instaurarea depresiei

…să ieși cu prietenii afară, să te distrezi în timpul liber sau să faci sex cu partenerul, s-ar putea ca depresia să se fi instaurat din nou. Dacă ai fost diagnosticat cu depresie în trecut și acum remarci că sentimentele pentru soț/soție/copii au decăzut, sau hobby-urile și munca nu-ți mai aduc aceeași satisfacție, este timpul să vorbești cu doctorul tău.

Simptomele depresiei pot reveni oricând.

6. Sentimentul de inutilitate te macină

Sentimentele de inutilitate si depresia

Vechi idei și sentimente de dezgust și detest direcționate către propria persoană pot să reapară. Acestea se pot ascunde sub auto-critică mai dură decât de obicei, care crește exponențial cu cât episodul de depresie se apropie. O mentalitate pozitivă se poate transforma în probleme de concentrare cu un focus profund pe eșecurile și neajunsurile tale.

S-ar putea să te auto-învinuiești pentru niște situații care nu sunt sub controlul tău, sau să consideri că tot ce se întâmplă rău, este doar din vina ta.

Cu ajutorul terapeutului, poți să-ți cimentezi încrederea în sine.

7. Dureri neexplicate

Durerile neexplicabile si depresia.

Depresia are și o formă fizică. Poți resimți dureri de spate, chiar dacă nu ai făcut un efort care să cauzeze suferința. Dureri de neexplicat mai pot apărea și în piept, sau în articulațiile picioarelor sau mâinilor.

Întreabă-ți doctorul dacă în cazul tău aceste dureri au legătură cu izbucnirea depresiei sau este nevoie de alte investigații.

8. Creșterea sau pierderea bruscă a greutății

Cresterea sau pierderea greutatii si depresia

S-ar putea să-ți dai seama că ai uitat să mănânci într-o zi, sau că ai mâncat mult prea mult – lucru care se tot repetă de 2 săptămâni. Și dacă mai sunt și zile în care trebuie să te forțezi să mănânci, atunci aceste schimbări ale apetitului denotă un episod depresiv.

9.  Te simți mai lent?

Lentoarea si depresia

Faptul că te simți mai lent în mișcare sau în gândire, că nu mai poți să te concentrezi pe sarcinile pe care le ai în față ta, este un semn serios al depresiei.  

Problemele apar treptat – într-o dimineață te decizi foarte greu cu ce vrei să te îmbraci, în altă zi nu poți suna să faci o comandă de mâncare sau iți este foarte greu să mai răspunzi la mail-urile de la muncă. Toate aceste lucruri mici pot deveni obstacole în viața de zi cu zi.

Articol redactat de Mihai Bran, Medic Psihiatru si Psihoterapeut.

Uneori depresia sau tulburările de anxietate pot trece neobservate. Nu aștepta prea mult. Testează-te acum!
*Scala HADS este un instrument de screening validat științific.