Bărbații sunt mai puțini probabili decât femeile să identifice, să conștientizeze că au o problemă și să caute un tratament pentru depresie. În plus, bărbații care suferă de depresie par a fi nervoși sau agresivi, nu triști, ceea ce îi face pe cei din jur, și chiar pe medici, să nu recunoască simptomele depresiei.

Institutul Național de Sănătate Mintală (NIMH) a lansat un proiect numit “Real Men. Real Depression” cu scopul de a educa populația americană în legătură cu depresia la bărbați:

  • peste 6 milioane de bărbați sunt diagnosticați cu depresie în fiecare an în America
  • bărbații ezită să meargă la doctor atunci când au probleme din cauza stigmatizării
  • stresul vine și de la presiunea constantă din partea societății și cum percepe aceasta identitatea bărbatului

Depresia este o tulburare mintală gravă dar și o condiție medicală tratabilă, care poate afecta pe oricine: copii și adolescenți, adulți și vârstnici. Dacă depresia rămâne netratată, poate duce la probleme grave în familie, în viața de zi cu zi și chiar și la dificultăți financiare. Cu un diagnostic potrivit și un tratament bazat pe psihoterapie sau medicație, majoritatea oamenilor își recapătă dorința de viață și se însănătoșesc.  

Conform unui studiu făcut de CALM (the Campaign Against Living Miserably), o companie de caritate din UK, din cele 1,000 de persoane evaluate, bărbați și femei, cu un istoric auto-diagnosticat de depresie, s-a descoperit că femeile au șanse mai mari de a căuta tratament. 74% din femeile care au suferit de depresie au spus că au vorbit despre afecțiunea lor cu cineva – prieten sau terapeut; pe când numai 53% din bărbați au căutat ajutor. 69% din bărbați au spus că au preferat să se ocupe singuri de tulburarea lor depresivă.

De la muncitori și scriitori până la studenți și directori de companii

relatari despre depresia la barbati

…depresia nu iartă pe nimeni. Nici dacă ești sărac sau bogat, înconjurat de prieteni sau singur, nimeni nu este imun la depresie. Există anumiți factori care te fac vulnerabil, cum ar fi istoricul medical al familiei, stres exagerat, pierderea unei persoane dragi și chiar boli grave.

Parte din campania de conștientizare, regizorul Leslie Wiener, cunoscut pentru documentarele sale, a pus în centrul atenției poveștile adevărate ale unor bărbați care s-au luptat cu depresie în decursul vieții.

Bill Maruyama, avocat de profesie, explică cum atunci când ești în mijlocul depresiei te poți gândi doar la suferință și durere și că starea asta va continua pentru totdeauna.

Autorul Steve Lappen, diagnosticat cu tulburare afectivă bipolară, aduce în discuție cum depresia e un invadator care încearcă să pună stăpânire pe fiecare parte a corpului tău.  

Iar Patrick McCathern veteran și fost sergent al Forțelor Aeriene Americane, vorbește despre nevoia lui de a bea cantități mari de alcool pentru a încerca să amorțească depresia, numai că, a doua zi când se trezește, depresia este la fel de prezentă.

Și mai sunt și alte relatări de la un ofițer de poliție, un pompier și un student, printre alții, într-un playlist complet pe YouTube.

Care sunt cauzele depresiei la bărbați?

Sunt mai mulți factori care pot contribui la apariția depresiei la bărbați, cum ar fi:

  • Materialul genetic bărbații care au în istoricul medical al familiei cazuri de depresie au șanse foarte mari de a li se declanșa și lor o tulburare mintală.
  • Chimia creierului și neurotransmițătorii – creierul unui om cu depresie arată diferit față de creierul unui om care nu este bolnav. De altfel, neurotransmițătorii care ne controlează sentimentele și emoțiile au un impact asupra dispoziție și a stării noastre.
  • Stresul – pierderea unei persoane iubite, o relație dificilă sau alte situații stresante pot să declanșeze depresia.

În cele mai multe cazuri, este o combinație între toți cei 3 factori.

Și depresia la bărbați se poate trata!

cauzele depresiei la barbati

Cum două persoane nu pot fi afectate de depresie în exact același mod, la fel nu există același tip de tratament care să funcționeze pentru toate persoanele diagnosticate. Ce merge pentru o persoană în materie de vindecare, poate chiar să deterioreze starea mintală a alteia.  

Cel mai bun început este să te informezi în legătură cu tulburarea în sine, să-ți faci o autoevaluare, să fii diagnosticat de către un specialist și să începi tratamentul recomandat de acesta – tratament care trebuie adaptat în funcție de evoluția și răspunsul pacientului.

Articol redactat de Mihai Bran, Medic Psihiatru si Psihoterapeut.

Uneori depresia sau tulburările de anxietate pot trece neobservate. Nu aștepta prea mult. Testează-te acum!
*Scala HADS este un instrument de screening validat științific.