Aproximativ 10% din femeile însărcinate suferă de depresie postnatală, iar 6% dintre ele experimentează fluctuații ale stării de dispoziție în zilele și săptămânile după naștere. Acest lucru se datorează schimbărilor hormonale și nopților nedormite.  

Câteva dintre simptomele cu care te vei confrunta în cazul unei astfel de depresii sunt:

  • Dificultate în luarea deciziilor și iritabilitate accentuată.
  • Furie și oboseală copleșitoare.
  • Sentimente de vinovăție și senzație de rușine.
  • Schimbări severe ale stării de spirit.
  • Dificultate în stabilirea legăturii cu bebelușul și sentimentul de a-ți face rău ție însăți și copilului.

De asemenea, există 8 mituri foarte cunoscute care circulă pe internet și care îți pot crea și mai multă confuzie. Vei găsi în continuare o listă cu adevărurile de care trebuie să ții cont în cazul în care întâmpini o astfel de problemă.   

1. Nu pot să fiu deprimată

8 mituri despre depresia postnatala

“Sunt însărcinată, deci nu am cum să fiu deprimată!”

Să fii însărcinată sau să naști nu este o garanție că nu te vei deprima. Mai bine zis, sarcina nu protejează o femeie împotriva depresiei și, de fapt, studiile au arătat că anii de capacitate reproductivă ai femeii sunt în etapa de viață în care există mai multe posibilități să se deprime.

2. Femeile însărcinate trebuie să aibă depresie

Un mit comun este ca femeile insarcinate trebuie sa aiba depresie

“Depresia postnatală este normală. Toate femeile care au născut se simt epuizate și deprimate.“

Femeile care tocmai au născut deseori se simt obosite și triste. Este posibil ca ele să simtă o ușoară depresie care afectează până la 80% dintre femei după naștere. O femeie cu tipul acesta de depresie ușoară poate să se simtă obosită, fără energie și ca și cum vrea să plângă mereu. Totuși, sentimentele relaționate cu depresia postnatală sunt mai puternice și intense.    

Dacă nu simți dorința de a te juca cu bebelușul, de a-i oferi afecțiune și atenție, atunci e posibil să treci printr-o depresie. De asemenea, greutatea în concentrare, incapabilitatea de a proteja bebelușul, sentimentul de vinovăție și de inutilitate sunt tot semne ale unei tulburări de dispoziție.   

3. Este prea târziu pentru depresie

Depresia postpartum si miturile

“Nu voi suferi de depresie postnatală pentru că au trecut deja 6 luni de la naștere!”

Nu neglija faptul că poți să te confrunți cu depresia postnatală în orice moment în timpul primului an după naștere. În majoritatea cazurilor, simptomele depresiei postnatale încep să-și atingă intensitatea maximă abia după 3-4 luni de la instaurarea tulburării.    

4. O să treacă de la sine

Depresia postnatala si miturile

“Depresia postnatală o să îmi treacă singură, nu am nevoie de tratament.”

Depresia ușoară poate dura până la patru săptămâni, dar în mod normal ea nu îți va trece singură. La fel ca majoritatea bolilor, aproape niciodată nu trece fără tratament. Vestea bună este că există tratamente specifice care îți stau la dispoziție dacă te informezi și consulți un medic specialist.    

5. Am grijă de mine, deci nu am depresie

Un mit comun este ca nu poti sa ai depresie

“Am grijă de corpul meu, deci nu are cum să trec printr-o perioadă de depresie postnatală.”

Nu este posibil să distingi o femeie cu depresie postnatală doar privind-o. Chiar dacă suferi de această boală poți să pari perfect normală în ochii celorlalți. E posibil chiar să faci un efort mai mare ca să ai o prezență impecabilă încercând astfel să îndepărtezi atenția de la durerea pe care o ai  în suflet.   

6. Sunt o mamă rea

Depresia postpartum te face sa te simti o mama rea

“Sunt o mamă rea pentru că sufăr de depresie postnatală!”

Simplul fapt că treci printr-o depresie postnatală, nu te face o mamă mai rea decât celelalte. Depresia postnatală este o afecțiune medicală și trebuie tratată că atare-când te simți răcit, te duci la doctor și-ți oferă un tratament medicamentos. Tulburările mintale sunt la fel, numai că, din păcate, sunt stigmatizate de societatea noastră.  

7. Sunt de vină pentru depresia mea

Cand ai depresie postpartum, crezi ca tu esti de vina pentru ea

“Sigur am făcut ceva rău, iar acum sufăr de depresie postnatală!”

Depresia postnatală nu este vina nimănui. Nu există nimic din ce ai fi putut face ca să eviți această tulburare. De fapt, depresia postpartum este foarte comună și este cauzată de o varietate de factori-sociali, emoționali și psihologici.  

8. Nu pot să iau antidepresive

Cand ai depresie postpartum, un mit este ca nu poti sa iei antidepresive

“Cum să iau antidepresive? Eu trebuie să alăptez copilul. Nu am cum să-i dau de mâncare chimicale.”

Studiile au demonstrat că riscul pentru bebeluș este foarte mic când se iau antidepresive obișnuite prescrise pentru tratarea depresiei postnatale. În cazul în care ai nevoie să iei antidepresive, medicul tău va alege cu grijă unele antidepresive care nu sunt periculoase nici pentru tine, nici pentru bebelușul tău.

 

Articol redactat de Mihai Bran, Medic Psihiatru si Psihoterapeut.

Uneori depresia sau tulburările de anxietate pot trece neobservate. Nu aștepta prea mult. Testează-te acum!
*Scala HADS este un instrument de screening validat științific.