Aproximativ două din trei persoane care se sinucid suferă de depresie majoră iar lupta împotriva stigmatizării tulburărilor mintale și a învinuirii modului în care oamenii cu această afecțiune suferă este una continuă.  

Mulți dintre noi au prieteni, membri ai familiei și colegi cu această tulburare. Majoritatea au o mască socială care este atât de bine cimentată încât nu ne dăm seama de suferința prin care trec. Cu cât înțelegem mai repede adevărurile din spatele depresiei, cu atât mai repede putem găsi modalități de a-i ajuta pe cei care au cel mai mult nevoie de suport emoțional și compasiune.

Există nenumărate mituri legate de depresie, mituri apărute ca urmare a confundării depresiei cu starea de tristețe sau stres, dar care nu au nici o bază în realitate.  

Îmi trece mie

10 mituri despre depresie

“Nu sunt depresiv am doar o pasă proastă. O să-mi treacă mâine, sau zilele următoare.”

În realitate, depresia este o boală care poate afecta serios toate aspectele vieții tale, incluzând relațiile cu alte persoane, performanța la locul de muncă, cât și posibilitatea de a te bucura de ceea ce îți place să faci în timpul tău liber.

Nu am cum să fiu depresiv

un mit despre depresie este ca nu ai cum sa fi depresiv

“Eu nu o să fiu niciodată depresiv!”

De fapt, depresia nu alege, ea poate să apară la oricare persoană, vârstnică sau tânără, bogată sau săracă, cu un IQ ridicat sau scăzut. Depresia poate să-și facă loc prin speranțe distruse la locul de muncă sau printr-o relație toxică.  

Important e momentul când îți dai seamă că suferi de această afecțiune și că tratamentul există sub forma de psihoterapie sau/și medicamente.

Beau o bere și îmi trece

un mit despre depresie este ca bei alcool si tulburarea trece

“O baie fierbinte, o vorbă bună și un pahar de ceva e tot ce am nevoie”

Dar depresia este o tulburare de dispoziție și nu o simplă pasă proastă care trece de la sine dacă ne dorim suficient de mult. Depresia necesită tratament de specialitate și nu sfaturi și remedii tradiționale citite în reviste.

Depresia nu este atât de rea…

un mit despre depresie este ca tulburarea mintala nu este atat de rea

“Dacă gândesc pozitiv o să mă fac bine. Trebuie să nu mă mai gândesc la depresie și îmi va trece.”

Depresia este o tulburare reală (o boală de organ) și tratabilă. Nu este posibil să vindeci depresia prin simpla putere a gândirii pozitive. Cu siguranță gândirea pozitivă te ajută să gestionezi mai bine diagnosticul însă nu te va face bine peste noapte.  

Să îți impui să gândești pozitiv pentru a scăpa de tulburările de dispoziție este ca și cum i-ai cere unui diabetic să-și schimbe concentrația de zahăr din sânge doar gândindu-se la asta. Ținând cont că depresia înseamnă pierderea speranței, cere ajutorul unui specialist pentru a primi tratamentul adecvat și pentru a-ți crește calitatea vieții.

Am nevoie doar de o vacanță

un mit despre depresie este ca ai nevoie doar de o vacanta

“Știu că sunt depresiv dar îmi trebuie doar o vacanță sau o ședința de cumpărături în mall ca să-mi treacă.”

Atunci când treci printr-un episod depresiv și alegi ca soluție diverse metode de relaxare, acestea doar vor ameliora pentru scurt timp simptomele, însă depresia nu va trece. Desigur, ai nevoie și de activități de relaxare pentru a te trata de depresie, dar ele trebuie cuplate cu tratament terapeutic.

Numai nebunii se duc la terapeut

un mit despre depresie este ca numai nebunii se duc la terapie

“Dacă mă duc la psihiatru, lumea o să mă creadă nebun.”

Să cauți tratament este decizia cea mai inteligentă care necesită forță și înțelegere a diagnosticului. Tulburările tale de dispoziție nu sunt nici defecte, nici slăbiciuni. Să soliciți tratament înseamnă că ai curaj să găsești o cale pentru a te simți mai bine. Apelează la medicul psihiatru pentru un plan terapeutic personalizat evoluției afecțiunii tale.   

Medicamentele mă obosesc

un mit despre depresie este ca medicamentele te obosesc

“Dacă iau anti-depresive devin o legumă. Sau mai rău, ele îmi vor altera personalitatea!

Anti-depresivele sunt prescrise în funcție de evoluția afecțiunii și istoricul personal al fiecărui pacient. Există mai multe tipuri de antidepresive, fiecare conceput pentru a se potrivi inclusiv cu stilul de viață al pacientului. Cu cât apelezi la sfatul unui psihiatru mai repede, cu atât vei sesiza o ameliorare mai rapidă a afecțiunii.

Nu toate anti-depresivele amorțesc simțurile. Ele acționează țintit pe nevoile tale terapeutice ajutând la depășirea episodului depresiv. Anti-depresivele de generație nouă au efecte secundare similare placebo (reacții adverse rar întâlnite).

Iar pastilele nu îți vor afecta capacitatea de judecată și nici nu îți vor da senzația de fals curaj, ci te vor ajuta în lupta contra depresiei dacă le vei lua la recomandarea și sub supravegherea  unui medic specialist.  

Depresia mea nu are leac

un mit despre depresie este ca depresia respectiva nu are leac

“Nu o să mă fac bine niciodată pentru că nu există vreo formă de tratament pentru tipul de depresie pe care-l am.”

Dacă tulburările tale de dispoziție sunt corect diagnosticate și tratate, poți să duci o viață normală și sănătoasă. Există milioane de persoane care se confruntă cu această problemă în toată lumea. Statisticile arată că o persoană din cinci suferă de depresie, așa că nu ești singura persoană care trece prin așa ceva. Există tratamente personalizate, trebuie doar să mergi la medicul psihiatru pentru un consult și ajutor de specialitate.

Sunt doar stresat

un mit despre depresie este ca doar stresul e de vina

“Ma simt nervos, nu depresiv. Clar sunt stresat.”

De multe ori, mai ales la bărbați, unul dintre simptomele depresiei este nervozitatea constantă. Stresul și depresia aleargă prin aceleași circuite ale creierului , din acest motiv, tensiunea severă, pe termen lung , îți poate declanșa o depresie. La fel cum și întâmplări neplăcute precum abuzul sexual sau tulburări de stres post-traumatice te pot afecta și îți pot declanșa o depresie.

Părinții mei au depresie, sigur și eu am

un mit despre depresie este ca daca este in familie, sigur si eu am

“Mama suferă de depresie, sigur asta mă va afecta și pe mine mai devreme sau mai târziu!”

Depresia nu este o moștenire obligatorie. În cazul în care există o tendință în familie, nu este ceva sigur că și tu trebuie să suferi de aceeași boală. Dar există un risc crescut ca și tu să ai dacă mamă sau tatăl (ori o altă rudă apropiată) a avut depresie la un moment dat în viața lor.

Articol redactat de Mihai Bran, Medic Psihiatru si Psihoterapeut.

Uneori depresia sau tulburările de anxietate pot trece neobservate. Nu aștepta prea mult. Testează-te acum!
*Scala HADS este un instrument de screening validat științific.